На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

Финансовото министерство очаква дефицит от 100 млн. лв. през август

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към август 2023 година да бъде близо до уравновесено (минимален недостиг в размер на към 100 млн. лева или 0,05 на 100 от прогнозния БВП), оповестява Министерството на финансите, представени от NOVA.

Основните аргументи за предстоящото утежняване на бюджетната позиция през август са свързани с по-високите разноски през месеца, в това число заплащания, дължими за към този момент минали интервали (през август Национален осигурителен институт изплати нараствания размер на паричните компенсации за развъждане на дете (780 лева.) за юли, както и доплащането до новия размер за интервала януари-юни), по-високи здравноосигурителни заплащания, разноски за прехрана и други.

Приходите, помощите и даренията по КФП към август 2023 година са в размер на 42,4 милиарда лева (61,1 на 100 от годишния разчет) и нарастват с 3,1 милиарда лева (8 на сто) по отношение на регистрираните към края на месец август 2022 година. Данъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на същия интервал на 2022 година с 3 милиарда лева (9,8 на сто), неданъчните - с 0,6 млрд лева (8,6 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията - с по-малко с 0,4 милиарда лв.. Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към август 2023 година са в размер на 42,5 милиарда лева (57,4 на 100 от годишния разчет).

За съпоставяне, разноските по КФП към август 2022 година бяха в размер на 37,6 милиарда лева, което значи, че разноските нарастват номинално с 13,1 на 100. В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при разноските за пенсии, както и в частта на разноските за личен състав, финансовите разноски и други. Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31 август 2023 година от централния бюджет, възлиза на 1,1 милиарда лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР