На Балканите замириса на барут. Гърция и Кипър се обърнаха

...
На Балканите замириса на барут. Гърция и Кипър се обърнаха
Коментари Харесай

Гърция и Кипър настояват за санкции срещу Турция, Анкара насочи руски ракети

На Балканите замириса на барут. Гърция и Кипър се обърнаха към управлението на Европейския съюз с молба в четвъртък да се разгласят наказания против Турция, която продължава да прави сондажи в кипърската икономическа зона, оповестява Euractiv. Напрежението сред Никозия и Атина от една страна и Анкара от друга нараства с всеки изминат час, означават наблюдаващи.
На изключително съвещание на Съвета за национална сигурност, в който участваха кипърския президент Никос Анастасиадис. След него министър председателят на Гърция Алексис Кипрас съобщи, че този, който нарушава суверенитета на Гърция и Кипър, както и интернационалното право, „ би трябвало да знае, че ще му бъдат наложени наказания “.

Турция мигновено отговори със опасност, че ще насочи купените от Русия зенитни ракетни комплекси С-400 против Кипър и Гърция. Турският министър на защитата съобщи, че сега се избират площадки за разполагане на ракетите, заяви организация Рамблер. Според медията с този ход Анкара цели да „ убие два заека “ – районните съперници плюс Съединени американски щати.

От Европейски Съюз и Съединени американски щати към този момент доста ясно и изрично са предизвестили Анкара, да спре провокативните дейности в района.

Скандалът избухна, когато се разбра, че в шелфа край Кипър са открити огромни залежи на газ. Турция безогледно съобщи, че има право да сондира на мястото, както и да има естествените благосъстояния там. Затова Анкара изпрати в зоната профилирания транспортен съд „ Фатих “. Кипър и Гърция незабавно желаеха от Турция да приключи противозаконните действия. В отговор Турция изпрати войскови елементи, които да охраняват и пазят работещите в зоната. Това провокира ескалация на напрежението и до замяна на закани.

Очаква се в НАТО също да се организира незабавно заседание за решение на казуса.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР