На Балканите темата мир е най-свещеното нещо, за което се

...
На Балканите темата мир е най-свещеното нещо, за което се
Коментари Харесай

Борисов пред военните министри: Мирът на Балканите е най-свещеното нещо за нас

На Балканите тематиката мир е най-свещеното нещо, за което се борим. Това сподели министър председателят Бойко Борисов на Неформалната среща на министрите на защитата на страните от Европейски Съюз, заяви „ Фокус ".

„ Благодарен съм на Европейски Съюз, на Доналд Туск, на Федерика Могерини и на всички сътрудници министър председатели, канцлери и президенти в Европейски Съюз, че сложихме тематиката на масата по време на Председателството ни ", съобщи той. „ Страницата за Балканите даже не е затворена ", разяснява Бойко Борисов.

„ Предизвикателствата постановат същински да се борим и да отчитаме какъв брой и какви са рисковете, както и за какъв брой малко време могат да се развият на Балканите ", посочи министър председателят. „ Благодарих на всички, тъй като тематиката се постави на масата, след няколко дни в София, когато ще се съберем водачите на Балканите и Европейски Съюз още веднъж ще я дискутираме ", уточни той. „ Искам да помоля за поддръжката ви, тъй като никой по-добре от вас не познава заплахата от война на Балканите. Когато обсъждате тематиката с държавните управления си ви апелирам да не я подценявате ", се обърна Бойко Борисов към военните министри от Европейски Съюз.

„ Общата европейска защита и фондовете, които се заделиха, и големите старания на Европейския съвет са позитивна стъпка напред. Но надалеч не са всичко, което можем да постигнем- във военната промишленост, в кооперирането сред обособените страни, коопериране на родовете войски и техниката, нужна за тях ", съобщи министър председателят. „ 2% от Брутният вътрешен продукт са доста пари и годишно в случай че погледнем бюджета на Европейски Съюз ще излязат трилиони за въоръжение. Не смятам, че е нужно всяка страна да купува на кг. Колегите от НАТО биха могли да създадат доста по-точен план за коя страна какво би било приоритет ", сподели още той.

Борисов прикани и за нормализиране на връзките с Турция. „ Толкова тежка реторика се води сред огромните страни в Европейски Съюз, като не споделям, че е без право, а тъкмо противоположното, съобщи той. - Винаги сме говорили за свободата на словото и за проблемите, които има в Турция ", уточни той. „ Но в това време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Трябва да поставим старания и в политически проект да се възстановяват връзките, другояче рисковете в тази част на Европа, на Балканите, в това число Гърция и Кипър стават доста съществени. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР