На Балканите има много двойни стандарти от страна на западноевропейските

...
На Балканите има много двойни стандарти от страна на западноевропейските
Коментари Харесай

Каракачанов: Западните страни имат много двойни стандарти на Балканите

„ На Балканите има доста двойни стандарти от страна на западноевропейските страни. Видяхме ги в това число и на последната среща. Именно тези двойни стандарти са повода за това съмнение сред обособените балкански страни, тъй като те бяха употребявани блоково за ползите на една или друга, претендираща за въздействие на Балканите Велика мощ. “ Това сподели вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов пред БНР.
„ От тази позиция политиката на българското държавно управление да даде вероятност на Западните Балкани за участие в НАТО и Европейски Съюз е вярна, тъй като когато всички западнобалкански страни са в един и също блок, те ще могат по-свободно да вземат решение взаимоотношенията между тях, без да бъдат разменна монета “, добави вицепремиерът.
Каракачанов разяснява и разногласието за името на Македония: „ България няма проблем с името на Македония, тъй като България е първата страна, която призна Република Македония. Ние нямаме комплекси за непълноценност към името Македония, тъй като чисто в исторически проект българите считат това за част от нашата история. Този спор е много фиктивен и се дължи не толкоз на нещо друго, колкото на страховете, които към момента съществуват в Атина, от това, че признаването на страна като Македония може да докара до някакви искания по отношение на нея “. „ В Гърция е редно най-сетне да се слагат няколко въпроса и то главните са кои са проблемите на Балканите, кои са заканите на Балканите и да не мерим със старите аршини в XXI век “, сподели още той.
Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация разяснява и името Република Илинденска Македония, което се спряга като вероятен компромис сред Атина и Скопие: „ Първо ще си разреша една смешка. В Македония приказват към този момент за три-четири Илиндена. Първият, естествено, е 1903 година – Илинденско-Преображенското въстание. Вторият Илинден съгласно социалистическата терминология в Македония е юли-август 1944 година, когато вземат някакви решения да се връщат към Югославия – т.е. социалистическото? битие… Трети Илинден се назовават събитията към опитите за нейната самостоятелност. В последно време говореха и за четвърти Илинден, когато нападнаха Народното събрание предходната година. Сега би трябвало да изяснят кой Илинден имат поради. “ „ Ако имат поради първия Илинден, това е доста добре, тъй като е част от общата ни история “, сподели Каракачанов и продължи: „ В края на краищата Илинденското въстание в Македония е проведено от оня хайлайф на популацията, които са били най-вече български учители, български свещеници, Екзархията и български военни, български офицери “.
Каракачанов акцентира, че е „ в днешната обстановка най-хубавият вид е Република Македония да бъде част от НАТО и Европейски Съюз и това е интерес и на България и на идеят за непоклатимост и ред на Балканите “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР