На България ѝ трябват 4 ядрени реактора - това е

...
На България ѝ трябват 4 ядрени реактора - това е
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Безсмислица е да се повтаря, че не може да се дострои Белене без Русия

" На България ѝ трябват 4 нуклеарни реактора - това е изрично за идващите 20 години. В енергетиката процесите са в доста отдалечен небосвод. От в този момент се знае какво ще стане след 20-30 години. Ние в този момент би трябвало да стартираме да строим атомни централи, които да заместят отпадащите ТЕЦ-ове. След 15 години би трябвало да стартираме да строим нови два атомни блока, които да заместят " Козлодуй ". Защото от момента на взимане на решение до стартирането в употреба на АЕЦ - минава 20 години в положителния случай ", каза енергийният специалист Явор Куюмджиев в студиото на " Денят ON AIR ".

Той разясни, че първите 10 години минават в документи, утвърждение и планиране, а по-късно 10 години се строи.

" Белене " е извървяло половината път. Там към този момент има всичко, единствено че лицензираната площадка, лицензираният план, който съществува, е за 2 блока. Ако решим да продадем тези реактори, ние се връщаме 10 години обратно и започваме изначало. Същото важи и за " Козлодуй " - не можеш просто да отидеш да пльоснеш 2 реактора. В АЕЦ " Козлодуй " също не можем да създадем 7 и 8 блок на следващия ден. И там се връщаме годините обратно, тъй като там има лицензирана площадка за един блок ", добави Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е безапелационен, че в случай че желаеме нещо да се построи, би трябвало направеното до момента " да се изхвърли в коша " и да стартираме изначало.

" Ние българската енергетика я пускаме в " кръглата директория ", завършваме я. Започваме да внасяме ток от Турция, която в това време си построи първата атомна централа. В момента прави терен за още две атомни централни, ние вместо да си построим централите и да бъдем относително самостоятелни, ще станем подвластни от Турция. Денков оня ден сподели, че въобще не ни би трябвало " Белене " и било излишно да се строи ", напомни специалистът.

По думите му, с цел да може 2049 година да имаме два атомни блока, които да заместят ТЕЦ-овете, ние трябваше да сме ги почнали преди 5 години.

" Вече е късно, в случай че не създадем " Белене ". Трябва да се вкара някакъв закон или система за носене на персонална отговорност на хората, които взимат такива безумни решения. Много е просто, когато се скриеш зад груповата безнаказаност. Другата огромна нелепост, която се повтаря, е, че не може да се дострои АЕЦ " Белене " без присъединяване на руснаците - може, тъй като основната част на централата към този момент е доставена ", разяснява още Явор Куюмджиев.

Той ясно, акцентира, че няма възбрана за съветската атомна енергетика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР