На Бъдни вечер ястията на трапезата трябва да са девет

...
На Бъдни вечер ястията на трапезата трябва да са девет
Коментари Харесай

ПОВЕРИЯ, СВЪРЗАНИ С ТРАПЕЗАТА НА БЪДНИ ВЕЧЕР

На Бъдни вечер ястията на трапезата би трябвало да са девет – колкото месеца трае бременността на дамата. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата. Но най- публикувано е вярването, че броят на ястията би трябвало да е нечетен.

Подреждането на празничната маса е обвързвано и с избрана символика. Ето и най-важните храни, които би трябвало да има на масата, като знак на всичко, което ни следва и желаеме да ни се случи:

Пчелен мед – с цел да ви е сладостен живота

Лук – за доста парцели. Изберете огромна хубава глава лук с повече люспи. Те символизират благосъстоянието

Чесън – пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година срещу уроки

Жито – най-важната храна на българина, като знак, че няма да останем гладни пред идната година

Ядки – семки тиквени, слънчогледови, бадеми, орехи, лешници, фъстъци – ядките са знак на плодородието. По орехите можете да гадаете за здраве и шанс, хубава ли е ядката, заболяванията ще бъдат надалеч от вас и домът ви ще е цялостен, гнила ли е – чакайте неприятности

Плодове – всевъзможни плодове. Добре е да има ябълки. Плодовете са знак на благосъстояние

Червено вино – знак на безсмъртието и дълголетието

Торбичка с монети (кесия с пари) – знак на благосъстояние и финансови триумфи

Подходяща декорация са елховите клончета, шишарки, пуканки, дрянови клончета, вълна и всичко от естествени материали. Елховите клончета са знак на възраждащата се природа. Дрянът се поставя за здраве.

На трапезата на Бъдни вечер е наложително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – защото съставлява алегорично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, гроздове, цветя, животни – знак на плодородието. В нея се замесва пара, с цел да покаже кой ще е късметлията през годината.

В ястията за празничната вечеря се включват главно храни, които набъбват при варенето: жито, фасул, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са знак на зачатието, на бременността и раждането на новия живот. Важни ястия за трапезата на Бъдни вечер са постни зелеви сърми и чушки пълнени с фасул.

До трапезата се слагат разнообразни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, торбичка с пари, решето с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп.


Инфо: mama24

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР