На Антарктика има връх Етрополе, но всеки етрополец ще ви

...
На Антарктика има връх Етрополе, но всеки етрополец ще ви
Коментари Харесай

Зольовската чешма дебне за неженени момци

На Антарктика има връх Етрополе, само че всеки етрополец ще ви каже, че Етрополе е центърът на Вселената. Ако се съмнявате, наложително би трябвало да посетите едноименния старопланински град в края на юни. Тогава в центъра на Вселената идват зетьове от вси страни, с цел да отбележат своята орис на бракувани във краткотрайния град-държава Зетрополе. Слухът гласи, че след двудневните празненства мъжете стават по-хрисими и кротки и слушат повече тъста и тъщата.

Заврeни зетьове, остарели и млади пришълци стават царете на купона, до момента в който Етрополе уважава мъжете, които са се предали пред хубостта на някоя локална хубавица. Тези, които не са бракувани, също би трябвало да внимават - в града към момента църцори прословутата Зольовска чешма. Легендата гласи, че който мъж е опитал от студената вода в една от етрополските махали, не е съумял да се измъкне, без да падне в плен на тукашна жена. Благодарение на тази чешма, споделят старите хора, градът е с най-многото заврeни зетьове на глава на популацията.

Някои от " излъгалите се " да вземат мома етрополка настояват, че виновността не е единствено в Зольовската чешма, етрополската вода или лютата ракия - локалните дами били рискови... Като щерка на натъпкан шурей ви споделям - чешмяната вода също може да ви " обрече " на етрополско поданство и жителство в полите на Стара планина.

Най-важният съвет за " вкоренен " етрополец бил: " Зетят е оживял, тъй като е... мълчал! " Не знам до каква степен е мълчал моят татко, само че връзките му с тъстовете се резервираха отлични, в случай че ще и да не е спазено значимо напътствие от " Правилника на зетьовете " - да кръщава децата си единствено на тяхно име.

Когато Етрополе се превъплъти в Зетрополе, влизането на " чужденци " е строго регламентирано. Задължително се минава през митницата - локалните си пазят хубавиците и желаят от всеки външен да заплати за вход. След инспекция на документите митничарите може да освободят някой ерген от такса. Безплатен обяд няма, та и свободното минаване коства свободата - обвързване на ергена е незабавно да отиде на Зольовската чешма и да отпие от зольовската вода. Така си подсигурява бъдещо локално жителство. При покровителство на локална госпожица ергените също могат да се разминат с таксата. Вдигне ли се бариерата, всеки попада в царството на зетьовете. Те не са страшни, рискови са единствено момите...

С изложбата " Ехо от зетьовските празници " ще стартират тазгодишните празнувания. Началото е на следващия ден, 29 юни, от 11 ч. в Историческия музей в Етрополе. По остаряла традиция съботният ден ще е най-пъстър и пъстър - тогава е футболният мач " Заврeни против доведени ", а на стадион " Чавдар " сили ще премерят зетьове и снахи от всички генерации и специалности. Провеждането на сходно мероприятие е локалният прочит на по този начин модерното " пълноправие ", тъй като своето време за изява намират и снахите, които локалните момци са докарали от далечни и не толкоз далечни земи.

И тази година всички чакат с най-голямо любознание гвоздея на празненствата в чест на мъжкото " владичество " - карнавалното шествие. Камиони, карети, каруци и какви ли не транспортни средства всекидневно подкрепят представянето на " изгорели " бракувани двойки, които описват в живи картини какъв е животът на женения мъж.

" Дърветата умират прави, а ние - легнали! ", оплакват се от време на време мъжете в колоната на заврените зетьове. Въпреки това, или може би точно поради това, те ще се закълнат, че по-хубава и по-добра жена от етрополката няма по света.

С къси спирания и почивки окончателно " изгубените " етрополски зетьове честват " робията " си от 1 април 1971 година Идеята е на група зетьове, които си пийвали дружно в кръчмата и се оплаквали от орисията си. Главен основател и началник е известният хуморист Николай Коев. С празника етрополските зетьове показват митинга си против " репресиите " от страна на тъщите и дамите. Не са малко побратимите им, които " изнесоха " традицията и в други села и градчета, с цел да може повече " обречени " да имат своята отмора от отговорностите на брачния ярем.

Предстои да забележим кои истории от бита на бракувания мъж ще показват този път етрополските зетьове. Засега ще им пожелаем хрисими тъщи и тъстове с люта ракия и мек темперамент.

Няма права*

I. Задължения:

1. Да дава ежемесечен доклад за персоналните си разноски, в случай че такива изобщо са му позволени.

2.Редовно да тупа килимите, и то единствено нощем, с цел да не излага семейството пред комшиите.

3. Да спи при жена си, когато му позволи.

4. Да твърди, че по-хубава жена от неговата няма.

5. По отношение на баба си и дядото е задължен:

- Да им вика мамо и баща.

- Да твърди, че внуците им наподобяват единствено на тях.

- Да кръщава децата си единствено на тяхно име.

- Да се скара с всички родственици и близки.

- Да им благодари цялостен живот, че са избрали за шурей точно него, а не някой различен.

- Да твърди, че не е могъл да направи по-сполучлив избор в брака си от тяхната щерка.

6. Винаги да сяда сред прозореца и фикуса - да не настине фикусът!

7. Изобщо... да слуша, да търпи, да мълчи и си трае!

II. Права - няма такива!

* Из " Правилника на зетьовете ", формиран от починалия Николай Коев-Кофето, дълготраен президент на зетьовете в България

Примерна стратегия на зетя за седмицата (след като се прибере от работа):

понеделник - огромно пране (детско и мъжко);

вторник - пране на дамско бельо;

сряда - гладене;

четвъртък - туптене (килими, дюшеци, пътеки);

петък - главно разчистване на къщата;

събота - оборка на двора, къпане на децата;

неделя - готвене и семеен излет;

понеделник - отново изначало, до момента в който издържи...

Дневен режим:

5-7 ч. - пробуждане, оправяне - дамата, децата, закуската, леглата, тоалет;

7-12 ч. - отмора, заради трудова заетост;

12-13 ч. - целувка, сервиране, ядене, миене на чинии, целувка;

13-17 ч. - втора служебна отмора с кафе;

17-19 ч. - яслите, детската градина, целувка, дърва, пазар, готвене;

19-20 ч. - ядене, оборка, кавга, учене;

20-21 ч. - леглата, децата, дамата, телевизия;

21-5 ч. - персонално време за сън и така нататък

Повтаря се, до момента в който издържи...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР