На 93-годишна възраст почина арх. Георги Стоилов – бивш кмет

...
На 93-годишна възраст почина арх. Георги Стоилов – бивш кмет
Коментари Харесай

Почина бившият кмет на София арх. Георги Стоилов

На 93-годишна възраст умря арх. Георги Стоилов – някогашен кмет на София и архитект на редица знакови здания в страната. „ Разделяме се с изключителния експерт, притежаващ дълготраен на практика, експертен и административен опит в региона на архитектурата и ръководството “, написаха в формалния си уебсайт от Съюза на архитектите, обявявайки тъжната новина.

Георги Стоилов е роден на 3 април 1929 година в с. Кондофрей, Радомирско. На 15 години взе участие в партизанското придвижване и Втората международна война, а след нея приключва Втора мъжка гимназия и архитектура в Московския архитектурен институт (1954). По-късно в продължение на година специализира градоустройство в Париж.

По негови планове в столицата са строени хотел „ Рила “, постройката на БНР, хотелски комплекс „ Орбита “; хотелите „ Интернационал “, „ Емона “, „ Рубин “ и „ Акациите “ на Черноморското крайбрежие. Автор е на многочислени архитектурно-скулптурни монументи като мемориалите „ Бузлуджа “, „ Беклемето “, пантеона „ Гургулят “ и други

В интервала 1967-1971 година Стоилов е кмет на София. От 1971 до 1973 година е министър на архитектурата и благоустройството. През 1979 година става ръководител на Съюза на архитектите в България, който управлява дълги години. Оглавява Международния съюз на архитектите (1985-1987). Президент е на Международната академия по архитектура от основаването й през 1987 година, а от 2019 година – неин почетен президент.

През 2004 година Столичният общински съвет го удостоява със званието „ Почетен жител на София “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР