На 92-годишна възраст почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс. Той

...
На 92-годишна възраст почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс. Той
Коментари Харесай

Почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс

На 92-годишна възраст умря някогашният гръцки президент Каролос Папуляс.

Той беше един от най-близките сътрудници на някогашния министър председател Андреас Папандреу и член на неговата партия ПАСОК.

Папуляс бе на два пъти външен министър в кабинетите на Папандреу от 1985 до 1989 година и от 1993 до 1996 година Той е определян от своите съвременници като " брилянтен посланик ".

През 2005 година бе определен за президент на Гърция и остана на този пост два мандата до 2015 година

Папуляс е роден в град Янина на 4 юни 1929 година в фамилията на генерал-майор Григориос Папуляс.

По време на Втората международна война той взе участие в придвижването на Съпротивата на юношеска възраст. Впоследствие приключва Юридическия факултет на Атинския университет, изкарва следдипломно образование в Миланския университет (международно обществено право и интернационалните отношения), пази докторска степен от университета в Кьолн (международно частно право).

По време на военната хунта от 1967-1974 година взе участие в битката против диктатурата.

Гръцкият президент госпожа Катерина Сакелуропулу го назова родолюбец, отбелязвайки, че присъединяване му в националната Съпротива и в битката против диктатурата дефинира неговата непоколебима отдаденост към идеалите за независимост и правдивост, които той поредно пази през цялата си кариера. „ Като специалист по интернационална политика, по време на престоя си във външното министерство, той оказа помощ да се придаде специфична тежест на Гърция и да се ускори ролята й като фактор за непоклатимост в нашия район “, се споделя в съболезнованията. Както означи Сакеларопулу, като президент на Гърция Папуляс защитаваше общественото доближаване и националното единение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР