На 91 години почина известният български композитор Атанас Бояджиев, съобщи

...
На 91 години почина известният български композитор Атанас Бояджиев, съобщи
Коментари Харесай

Почина Атанас Бояджиев, написал песента Лудо младо

На 91 години умря известният български композитор Атанас Бояджиев, заяви БНР. Той си е отишъл от този свят нощес.

Бояджиев е един от композиторите формирали образа на известната музика през социализма. Известни негови песни са изпълнявани от Щурците, Емил Димитров, Маргрет Николова и други музиканти, а наред с това композициите му съпътстват филми и телевизионни излъчвания.

Почина Мирей Дарк - популярна актриса и обичана на Ален Делон

Почина Асен Гаргов - една от легендите на естрадата ни

Бояджиев е първият притежател на огромната премия в известния в миналото конкурс „ Златен орфей” през 1969 година. Печели я със „ Сън сънувах”, изпълнена от Маргрет Николова и Кирил Семов.

В тази и доста други свои песни той залага на фолклорни претекстове, с което се пробва да сътвори народен образ на известната музика. Друг прочут образец е песента „ Еньовден” на Щурците. За тях основава още шлагерите „ Звън”, „ Празник на цветята” и „ Двете битничета”.



Заедно с Петър Ступел написа някои от най-емблематичните композиции от филмовата ни музика през този интервал, в това число мелодиите от сериалите „ На всеки километър” и „ Капитан Петко Войвода”.

Може би най-популярната му ария обаче остава „ Лудо младо”, която доста хора считат за творба от фолклора. Нейният текст е на поета Богомил Гудев, с който са креативен тандем десетилетия наред.

Песента на първо време е записана в мобилно студио на „ Балкантон”, само че дълги години остава в забвение поради моменти в текста, възприети като еротични.

Впоследствие „ Лудо младо” влиза в репертоара на огромен брой български реализатори, измежду които Ваня Костова, Деси Добрева и Ку-Ку Бенд, Преслава Пейчева и група „ Те” и други.



Големият композитор е роден на 1 март 1926г. Завършва право в СУ, само че още в средата на 40-те години стартира да се занимава интензивно с писане на музика.

Женен е за актрисата Лина Бояджиева, която среща в кукления спектакъл.

През 90-те се отдръпва от музиката.

Поклонението пред тленните остатъци на Атанас Бояджиев е в събота, 13:30, в църквата „ Св. Седмочисленици” в София.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР