На 9 юни България има реално 109 български граждани, заразени

...
На 9 юни България има реално 109 български граждани, заразени
Коментари Харесай

Ананиев: Позволяват 50% зрители в спортни зали, кина и театри

На 9 юни България има действително 109 български жители, инфектирани с ковид за 24 часа. Това стана ясно на брифинг на здравния министър и щаба за битка със болестта, откакто се оказа, че новите заболели с вируса от региона на Доспат, са 30 души, само че РЗИ-Смолян ги подава през днешния ден поради късно излезлите резултати. Така осведомителната система тази заран регистрира 79 нови инфектирани, а спомагателните 30 ще бъдат вписани в броя за идващия ден - 10 юни, изясни здравният министър Кирил Ананиев.

" Новите случаи от през вчерашния ден са 79. Тези 30 случая от Смолянско ще влязат в осведомителната система с днешна дата ", приключи Ананиев. " Резултатите от Смолян ще се качат през днешния ден и ще се окаже, че имаме 30 случая там. Не са били импортирани нощес ", разяснява проф. Кантарджиев на въпрос за информациите, че има нови 30 случая на заболели с ковид в Смолянско. " Не би трябвало да сътворяваме някаква суматоха измежду българското население ", изясни новата тактика на властта Ананиев.

В отговор на въпроса дали още важи казаното от щаба и премиера, че при три следващи дни с над 100 инфектирани, още веднъж затягаме ограниченията, здравният министър разяснява: " Това е възможност, която може да се случи, само че надълбоко се надяваме, че няма да се стигне до такава степен ", изясни здравният министър. Надяваме се да не се стига още веднъж до блокиране на градове и КПП-тата. Нашите ограничения са най-либерални и се надяваме, че хората ще ги съблюдават ".

" Целта ни е да държим под надзор инфекцията дотам, че тя да не заплашва здравната система, без да пречим на обществения и стопански живот ", разгласи и доцент Ангел Кунчев. Той удостовери, че броя от 100 случая дневно " остава като един репер ", а настоящето число инфектирани е " индикатор, че нещата не вървят добре ". Главният държавен здравен контрольор призна, че би се тормозил, в случай че единствено у нас имаше растеж на заболелите, само че нараснала заболевамост е налице и в прилежащите ни страни.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР