На 9 май от 18:30 часа организаторите на 24. Габровско

...
На 9 май от 18:30 часа организаторите на 24. Габровско
Коментари Харесай

150 автори от 44 държави ще излагат творби на Габровското биенале

На 9 май от 18:30 часа уредниците на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството канят представители на медиите, както и необятната аудитория, на показване на изложбите, влизащи в границите на тазгодишното Биенале в Генератор (бул. Черни връх 47, източен вход, Бизнес център Витоша) в София.
По тематиката Измерения на общественото актьори от целия свят предложиха своите ръбати тълкования свързани с обществено пространство, обществено изкуство, публичен спор, публични медии, социална сигурност и други работи с публично измерение. На 17 май публично ще бъдат открити изложбите в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Гостите на събитието в столицата ще научат повече и за развиването на едно от най-дългогодишните биеналета в България, както и за новостите, свързани с изложбите и събитията, които се организират в Музея. Присъстващите ще могат да закупят и обичаните габровски сувенири от поп-ъп магазина.
В представянето ще се включат както екип от Музея на хумора и сатирата, по този начин и Антон Стайков и Чавдар Николов – българските представители в интернационалното жури на състезанието. Публиката ще се срещне и с младата художничка Невена Екимова, създател на изложбата „ Град Градина “ – първата галерия основана особено за деца в границите на огромно биенале.
Темата Измерения на общественото въодушеви за присъединяване 649 създатели от 69 страни от всички краища на света, които изпратиха за присъединяване 1 212 произведения. От тях интернационалното жури утвърди 150 създателя със 182 произведения, който ще могат да се видят в изложбите.
Членовете на журито на 24. Габровско биенале са емблематични имена в областта на карикатурата и актуалното изкуство.



Творба: Василис Алесандру, История
Марилена Нарди преподава в Академията за изящни изкуства във Венеция. Сред повече от 50-те ѝ награди за подигравка се подреждат Първа премия от World Press Freedom Cartoon (2011) и премията Forte dei Marmi за политическа ирония (2013). През 2018 е първата жена в 13-те издания на състезанието World Press Cartoon, удостоена с Голямата премия. Рисува за Diario, притурките на Corriere della Sera, за Gente Money, Borsa&Finanza, и други периодически издания.
Чавдар Николов e публицистичен карикатурист, създател на анимирани карикатури за телевизионните канали Българска национална телевизия, Нова ТВ и БТВ. Съосновател и редактор е на сатиричния вестник Прас-прес. Два пъти е удостояван с Голямата премия за подигравка на Съюза на българските художници. Има две оценки от Наградата за политическа подигравка на Обединените народи (Ню Йорк).
Мартин Роусън е английски публицистичен карикатурист и публицист. Характеризира работата си като " образна публицистика ". Карикатурите му постоянно се появяват в The Guardian, Time Out, Daily Mirror, Index on Censorship, The New Statesman, The Observer, Morning Star и доста други. Той е ръководител на Асоциацията на английските карикатуристи и член на борда на Лондонския музей за подигравка.
Берта Зихел стартира кариерата си в Ню Йорк, където курира изложения за Биеналето в Сао Пауло (1983 и 1985) и раздел Aperto на Венецианското биенале (1993), както и изложения и стратегии за Whitney Museum, Art in General, Newark Museum, Sculpture Center. През 2000 се реалокира в Мадрид като шеф на Отдела за медийни изкуства в Музея Рейна София. Курира медийни планове за Сюзън Лейси, Флуксус Филмс, Ивон Райнър, Майкъл Сноу.
Васъф Кортун е притежател на Наградата за кураторски достижения на Колежа Бард. Учредява и управлява институции като Центъра за модерно изкуство Platform Garanti в Истанбул и Музея към Центъра за кураторски проучвания в Колежа Бард. Курира биеналета, сред които Биеналето в Тайпей (2008), взаимно с Ман Рей Хсю и Истанбулското биенале (2005), взаимно с Чарлс Еше. Участва в журита за премиите Търнър, Веласкес, Белведере; журира биеналета във Венеция, Гуанджоу, Periferic и Биеналето на графичните изкуства в Любляна.
Антон Стайков е съучредител на секция Комикс в Съюза на българските художници. Куратор е на интернационалната галерия Sofia Comics Expo, 2014 и Първата национална галерия на българския комикс, 2013. Автор е на пионерските издания Кратка история на българския комикс (Награда Хр. Г. Данов) и Българският буквар. 200 години в първи клас (Награда Златен Лъв на Асоциация Българска книга). Заместник ръководител е на Съюза на българските художници.
Габровското биенале е едно от най-дългогодишните биеналета в България. То е най-широкомащабната интернационална демонстрация, проведена от Музея на хумора и сатирата, която включва състезания за модерни достижения на хумористичното и сатиричното творчество в разнообразни жанрове на изкуството. Провежда се от май до септември всяка нечетна година под мотото „ Светът е оживял, тъй като се е смял ”, подсказано от именития български сатирик Радой Ралин, и е същински нравствен празник и конгрес на скъпи срещи с хумористичното изкуство за създателите, жителите и гостите на град Габрово. Започнало през 1973 година в границите на 9-ия фестивал на хумора и сатирата в Габрово с интернационален конкурс в два раздела – „ Карикатура ” и „ Малка сатирична пластика ”, към този момент 46 години продължава популяризирането у нас и в чужбина на най-хубавите достижения на хумора и сатирата в българското и международното изкуство. През годините в състезанието се включват създатели от 171 страни, а емблематична в историята на Биеналето се трансформира 1989 година, когато са получени 7135 произведения.
Започнало с концепцията да бъде „ мост “ сред създателите от Изтока и Запада, през днешния ден Биеналето е един от огромните интернационалните конгреси за изкуство в България.
Подробности по програмата и разнородни вести за 24. Биенале на хумора и сатирата в изкуството и информация за Музея може да следите на:
https://biennial.humorhouse.bg
https://www.facebook.com/GabrovoBiennial
https://www.instagram.com/houseofhumorandsatire/
https://twitter.com/GabrovoB
24. Габровско биенале се провежда от Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерство на културата. Партньори са Испанският културен институт и Италианският културен институт. Подкрепата за изложбата „ Град Градина “ е обезпечена от Фондация „ Америка за България “. Изложбите не престават от 17 май до 30 септември 2019.
На основната фотография е творбата " Вестник " на Клауду Антониу Гомес
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР