„На 9 март се навършват 36 години от най-кървавия атентат

...
„На 9 март се навършват 36 години от най-кървавия атентат
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Паметта за невинните жертви на кървавия протурски атентат на Буново е жива

„ На 9 март се навършват 36 години от най-кървавия атентат у нас, осъществен при гара Буново от дейци на протурския тероризъм у нас.

През 1985 година деятели на тъй наречените турско националноосвободително придвижване слагат бомбата във вагон за майки с деца на трен № 326, който се движи от Бургас за София. Пъкленият проект на тези изроди, решили да лишават живот на майки и деца, е разчетен по този начин, че бомбата да избухне при навлизането в тунела в региона на гарата. Там суматохата и неналичието на задоволително въздух биха довели до доста повече жертви. Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с 2 минути и гърмежът избухва в 21.31 ч., към този момент отвън тунела.

Убити са 7 души, измежду които и две деца. Шест часа жертвите и ранените се извозват до близките градове, десетки остават осакатени за цялостен живот.

След дълго следствие през 1988 година атентаторите Емин Али, Аптула Чакър и Саафет Реджеб са хванати и наказани на гибел.

Пет години по-късно Ахмед Доган ги направи герои като им подвигна паметник-чешма в село Трънак, станала известна като Кървавата чешма. Движение за права и свободи - партията, чиито основи поставят тъкмо тези хора, с тъй наречените турско националноосвободително придвижване, построява в село Търнак чешма-паметник на убийците! Не на жертвите от атентата! Българският народ не би трябвало да го не помни! “.

Това написа в собствен пост във фейсбук водачът на НФСБ Валери Симеонов.



С намесата на НФСБ Кървавата чешма беше отстранена през ноември 2009 година от Милен Ненчев – шеф на РДНСК-Бургас, който по-късно беше освободен от поста от държавното управление на Тройната коалиция.

Преди това, през 2007 година по самодейност и със средства на Валери Симеонов и телевизия СКАТ, благодарение на синовете на Николай Хайтов и съдействието на Община Мирково в Буново бе повдигнат монумент на почтените жертви от атентата.

„ Всяка година на 9 март патриотите от НФСБ и наши съратници се прекланяме пред мемориала. Отбелязваме този ден и през днешния ден, без значение, че пандемията ни попречи да го създадем както в предходни години. Паметта на почтените жертви ни задължава да браним и пазиме Родината си “, разяснява Валери Симеонов.

По думите му тъкмо тази свирепост и безочливост е родила съпротивителни сили на българския народ, от които ТВ СКАТ сътвори първите патриотични партии.

„ Наш всекидневен дълг е да се борим против всевъзможни похищения върху българската страна и българския дух. И ще продължим работата си в тази посока. Затова не би трябвало да се позволява Движение за права и свободи още веднъж да стане фактор, от който да зависи българската политика “, безапелационен беше водачът на НФСБ.

Движение за права и свободи разделя българския народ – опълчва мюсюлмани на християни, турци на българи, тъй като това е „ храната “, с която тя се поддържа, добави Валери Симеонов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР