На 9 март Православната църква чества Св. Четиридесет мъченици от

...
На 9 март Православната църква чества Св. Четиридесет мъченици от
Коментари Харесай

Църквата чества Св. Четиридесет мъченици от Севастия

На 9 март Православната черква празнува Св. Четиридесет мъченици от Севастия, починали страдалчески поради вярата си.

През 320 година четиридесет бойци от един полк не се подчинили на заповедите и не принесли жертва на езическите богове. Повикал ги градоначалникът, убеждавал ги да не вършат това, да не излагат живота си, да се отрекат от християнството. Когато не го създали, затворили ги, мъчили ги.

Накрая ги осъдили да стоят в ледена вода. Близо до тях имало басейн с топла минерална вода. За всеки, който се откаже или не удържи на студа, имало приготвени и вкусни ястия, и топла баня. Ала бойците издържали мъжки, един единствено се опитал скрито да стигне до топлия басейн, но на самия му вход се строполил и починал. През нощта стражите заспали, единствено един останал безсънен.

Като погледнал към ледения басейн, той видял, че към главите на всички мръзнещи в него светели божествени венци. Втурнал се индивидът към басейна, молил се на Господ и него да увенчае с подобен венец. И в действителност, по този начин станало. И над неговата глава светнал венец. На сутринта извадили измръзналите мъже, натоварили ги на една кола, изкарали ги отвън града и там ги запалили.

Според друго поверие божествените венци избавили храбреците от измръзване и на сутринта целият свят се зачудил, като ги видял живи. Мъчителите им, още по-яростни, изпочупили костите им и отново ги хвърлили в ледената вода, до момента в който гибелта извае ореола им на мъченици и бранители на християнството. И прибави още един празник в църковния календар, който всяка година да напомня за своите четиридесет мъченици.

Представят великите мъченици по сюжета на житийния роман - млади момчета, голи и мръзнещи, момент преди да влязат в ледената вода. Над тях в ярък, постоянно розов полукръг (символ на небето) Христос благославя с двете си ръце.

В Библията цифрата 40 се среща като число на наказването (потопът вали 40 дни и 40 нощи), само че и на Божието снизхождение. На планината Мойсей 40 дни и 40 нощи приказва с Господа. В Новия завет цифрата се свързва с молитва, пост, разкайване и очаквания за живот и ликвидиране от прегрешението. Исус пости 40 дни в пустинята. Четиридесет дни след Възкресение се явява на своите възпитаници. Постът е също е 40 дни. Те не са дадени за наказване, а за помилван и живот. Четиридесет дни трябват и на душите, с цел да се простят със земята и да потеглят по небесните пътища.

В националната памет това са четиридесет синове на един татко, които по този начин и не склонили глава пред друговерците завоеватели. Или постоянно се изобразяват като четиридесет дребни деца, които евреите измъчвали и умъртвили, с цел да санкционират Исус.

Народният празник уважава 9 март като ден на младостта, хубостта и любовта. Ходи се на посетители на младоженците, задомили се през годината, носят им се блага. Който няма имен ден в църковния календар, може да си избере Свети четиридесет мъченици. И да почерпи за името си.

Имен ден през днешния ден имат Вивиан, Вивиана.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР