На 9 и 10 март отбелязваме 80-годишнината от спасяването на

...
На 9 и 10 март отбелязваме 80-годишнината от спасяването на
Коментари Харесай

Историкът проф. Вили Лилков: Хуманността е мотивирала спасяването на българските евреи

На 9 и 10 март означаваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Почитаме паметта на починалите в Холокоста. Темата разяснява в студиото на " Денят стартира " проф. Вили Лилков.

" За мен е значимо това, което се е случило в България през тези години, да се опише посредством свидетелствата на самите евреи. Докато изучавах документите на Народния съд бях подбуден да напиша книгата " Доблест и наказване ", тъй като бях сюрпризиран, че доста евреи отиват в Народния съд и застават в отбрана на народни представители, които са упрекнати в антисемитизъм ", разяснява той.

Проф. Лилков описа сходна история:

" Васил Велчев е бил фабрикант, създател на фабриката за фаянс в Каспичан. Той като депутат подписва писмото на Димитър Пешев в отбрана на българските евреи. Освен това, Велчев взема 32-ма изселени евреи от Нови пазар и ги наема на работа. Всеки ден ги транспортира с персонален превоз до фабриката в Каспичан, без значение, че околийският шеф разпорежда евреите да бъдат уволнени. След 9 септември е наказан на 15 години затвор и 4 години след присъдата му от Народния съд умира. Но признателните евреи не го не помнят и отиват в съда и споделят всичко това ".

Според историка хуманността е стимулирала спасяването на евреите.

" Българските евреи са били надълбоко интегрирани в нашето общество и с българите са открили положителни взаимоотношения - търговски, съседски, другарски ", добави проф. Лилков.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР