На 9 февруари Народното събрание прие изменение на Закона за

...
На 9 февруари Народното събрание прие изменение на Закона за
Коментари Харесай

Когато екологичните закони се пишат на коляно...

На 9 февруари Народното събрание одобри изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), импортиран от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски. Оказва се, че законът, който се одобри, няма доста общо с импортирания законопроект.

Още след първите рецензии към импортирания законопроект, от вносителите се стартира тезата, че два от десетте параграфа били „ техническа неточност ” и те отпаднаха от разглеждане преди второ четене на закона. Останалите осем параграфа пък бяха изменени въз основата на импортирани сред първо и второ четене оферти от народните представители Мирослава Петрова (ПП), Николай Нанков (ГЕРБ) и Станислав Анастасов (ДПС), редактирани от комисия на второ четене и след голям брой промени в зала признати. Сходно на истинския законопроект, и тези оферти не бяха обсъждани обществено.

Ще се опитаме да представим резултата от изменението на ЗУЧК. На първо място са избраните изгоди - те бяха комуникирани по-широко и за това единствено ще ги маркираме:
Опазване на ландшафта към трите плажа за природосъобразен туризъм - Иракли, Корал и Бяла-Карадере;Опазване на три от петте вида дюнни естествени местообитания;Възможност за ремонта на буните на плаж Болата.
Отбелязваме, че актуалният разбор се основава на предложенията на комисията за второ четене и разчитането на множеството публицистични промени направени в зала, преди издание на станограмата от съвещанието. При тези условия можем да посочим, че законът планува шест групи промени:

1. Най-опасно от признатите оферти е смяната в обсега на зона „ Б ”, което мина в комисия и в зала без всевъзможни полемики.

Обхватът на зона „ Б ” не бе променян от датата на влизане на ЗУЧК в действие през 2008 г. Още през 2007 година беше ясно, че с установяване на обсега на зоната се амнистират всички признати дотогава подробни устройствени проекти, предвиждащи застрояване на морския бряг в зона „ Б ” - те бяха изключени от зоната и от наложените от закона ограничавания за застрояване, приемайки че в зоната не се включват урбанизираните територии на обитаемоте места, избрани към датата на влизане в действие на закона.

Съгласно член 18 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България територия на обитаемото място е селищната територия, избрана от строителните му граници, и извънселищната територия, избрана от границите на землището, т.е. всички урбанизирани територии, дори и незастроените. С включването в закона на уголемение на зона „ А ” за плажовете за природосъобразен туризъм, сред първо и второ четене народните представители Петрова, Нанков и Анастасов предложиха, изменение и на обсега на зона „ Б ”, което беше признато след лека редакция от комисията: „ член 11 (1) Зона „ Б “ обгръща териториите, попадащи в линията с ширина 2 км от границата на зона „ А “, в частта след линията с ширина 100 м от границите на морския бряг или на морските плажове и 1,6 км в частта след линията с ширина 500 м от границите на морските плажове за природосъобразен туризъм - „ Иракли “, „ Бяла-Карадере “ и „ Корал “, като се изключи урбанизираните територии на обитаемоте места, избрани към влизането в действие на закона. “

С приемането на актуализация на този текст в зала, с което се актуализира и срокът на установяване на урбанизираните територии (т.е. 2024 година, вместо 2008 г.), от зона „ Б ” притежатели ще могат да претендират да бъдат изключени всички територии, за които има признати подробни устройствени проекти сред 2008 година и 2024 година Сега те ще могат да бъдат дозастроявани и преуплътнявани по волята на притежателите им.

2. Областните шефове ще би трябвало да провеждат природозащитните действия, дейностите по защита, санитарно-хигиенно поддържане и възобновяване на плажовете Иракли, Корал и Бяла-Карадере, само че и на плажовете в резерват Ропотамо - Аркутино-лилии и Ропотамо.

Това опонира на наредбата на член 46 от Закона за предпазените територии (Министерството на околната среда и водите и неговите районни органи реализират ръководството, възлагането на дейностите по поддържането и възобновяване, възлагането на туристически действия, защитата и контрола в предпазените територии - изключителна държавна собственост). Парламентарният секретар на Министерство на околната среда и водите или не взе присъединяване в разискването на законопроект в комисия, или не му е обърнал внимание.

Не е ясно по какъв начин регионалните шефове ще предпочетат да провеждат защита, само че има два законни метода - или да назначат нови чиновници в регионалната администрация или да наемат компании лицензирани за охранителна активност. Как това на процедура ще се случи ще установим през 2025 година Определено ще е проблематично бургаският регионален шеф да възнамерява и осъществя природозащитни действия в резерват Ропотамо, през главата на екоминистъра, и се надяваме по-скоро да не го прави. 

3. Прието беминистърът на районното развиване и благоустройството, министърът на туризма и министърът на околната среда и водите да разработят разпоредба, определяща характерни правила и правила за устройването и използването на преместваеми обекти и уреди и на техническа инфраструктура, в това число и за потребностите на националната сигурност и защитата на страната и за обезпечаване сигурността на корабоплаването, ситуирани на плажовете и за разполагане на преместваемите обекти на територията на националните курорти.

Тази нова наредбата опонира, обаче, на общата наредба на член 13 на Закона за устройство на територията („ Министърът на районното развиване и благоустройството издава разпоредба за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони. ”), който дава компетентност по устройството на територията единствено на министъра на районното развиване и благоустройството.

От това не се чака особенни проблеми пред крайбрежието, в случай че присъединяване на туристическия министър при правенето на наредбата не докара до някакво разхлабване на политиките по слагане на преместваемите обекти.

4. С нова наредба се не разрешава нарушаването на целостта, увреждането и заравняването на преносими (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни.

Тази наредба, обаче, основана с концепцията за запазване на дюните, изпуска от ограничаването си зараждащите се дюни и влажните намаления сред дюните - два вида местообитания, които би трябвало да се опазват в зоните от Натура 2000 и които ще продължат да бъдат унищожавани и застроявани от концесионерите на плажове. Така признатата нова наредба ще остане на практика без значими изгоди, освен тъй като границите сред другите типове дюни се трансформират с времето в резултат на естествените процеси, само че и тъй като в доста дюнни комплекси и плажове другите видове дюни към момента не са картирани от Агенцията по кадастър. Доказателство за илюзорната грижа на депутатите за дюните по морето е и фактът, че предлагането на народния представител Даниела Божинова (ПП-ДБ) посредством ЗУЧК да се опазват всички типове дюни бе отхвърлено още в комисията по устройство на територията.

5. С изменението на ЗУЧК се усилват и наказванията за унищожаването на трите вида дюни от миналата точка, като на практика за едно и също деяние, да вземем за пример като равнене на бели дюни от трактор, се основават две паралелни отговорности по едно и също време - едно за кмета на общината да глоби причинителя за потреблението на трактор върху дюни, и второ - за шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда за санкциониране изравняването на същите дюни.

Тази процедура за повтаряне на отговорност в административните органи постоянно води до обстановката на „ прекачване на горещия картоф ” и следваща безотговорност на административния извършител. 

6. Решено е и по какъв начин ще се действа с парцелите, включени в новоразширената зона „ А ” зад плажовете за природсъобразен туризъм:
заварените подробни устройствени проекти се обезсилват и се възвръща предназначението на парцелите от преди урегулирането;издадените позволения за градеж се обезсилват;административните производства по разработване и одобрение на подробни устройствени проекти и техни промени и по одобрение на капиталови планове и издаване на позволения за градеж се приключват.
На притежателите и носителите на лимитирани вещни права на горепосочените поземлени парцели се планува да се заплати еднократно обезщетение от страната в период от три години от влизането в действие на закона. Така призната наредбата, обаче, води до два съществени риска.  

Първо, по този начин написана наредбата значи, че всички останали притежатели на аграрни и горски парцели в новоразширената зона „ А ”, за които ще важат новоналожените ограничавания за в бъдеще, няма да подлежат на обезщетение. От Зелени закони се притесняваме, че това може да се регистрира като нарушение на конституционно предпазеното право на благосъстоятелност, доколкото мотивировката на закона не се основава на други конституционни полезности, които могат да бъдат опълчени на правото на благосъстоятелност. Дали са прави нашите опасения ще се разбере, в случай че законът стигне по някаква причина до Конституционния съд.

Второ, в случай че страната не обезщети притежателите на парцели с процедирани устройствени проекти и позволения за градеж, частните притежатели ще имат правото по правосъден ред да си съберат дължимото. Според наши калкулации подлежащата за обезщетение повърхност зад трите плажа за природосъобразен туризъм е минимум 2500 декара, от които 250 декара общинска благосъстоятелност. Нашата оценка, учредена на сегашните пазарни цени на парцелите, демонстрира, че страната ще би трябвало да заплати минимум 250 млн. лв., с цел да приложи закона.

Оценките за цената на това обезщетение са единствено ориентировъчни и евентуално занижени, тъй като след внасянето на законопроекта се активизираха упоритостите за вложения тъкмо в 500 метровата зона към трите плажа, за облагодетелстване от новите финансови разпореждания на закона. Например на страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас откриваме нови капиталови оферти за 11 хотела, едно ваканционно населено място и две вили.

Има огромна възможност до момента в който стартира процесът на обезщетение, всички частни притежатели да последват образеца за парцелите им да имат най-висока стойност. Например " Прайм пропърти БГ " и " Витатур инвест ", държащи парцел от 40 декара на първа линия на Корал, вклюващ и 660 кв.м. дюни, в края на август предходната година са го разделили, като са изключили частта с дюните. Така през идващите месеци минималната ни оценка от 250 милиона за използването на закона може да се удвои или утрои. 

Тук е мястото да отбележим, че законопроектът планува да бъдат обезщетени и притежатели, чиито парцели имат признати подробни устройствени проекти, одобрени в нарушаване на екологичното законодателство.

Например за признатия от община Бяла Подробен устройствен план „ Бяла север ”, предусещащ застрояване зад плажа Карадере, няма екологична оценка, това е и повода в този момент там към момента да не е застроено.

Малкото урбанизирани територии зад плажа Иракли са признати от общината в нарушаване на настоящия Териториално организационен проект, който не планува застрояване.

Зад плажа Корал има урбанизирани парцели с повърхност от 519 декара, от които 124 декара са към този момент застроени. Това се е случило, без значение че част от парцелите попадат в рамките на морския плаж и това е незаконосъобразно, а други са урбанизирани въз основа на Общ устройствен план, признат без екологична оценка, само че влезнал нелегално в действие през 2014 г. 

Оценяваме определената скица за запазване на трите плажа като нереалистична и облагодетелстваща нарушителите на законите.

За страдание и този 29-и ремонт на ЗУЧК не реши основни въпроси като частната благосъстоятелност на плажовете, опазването на плажовете в предпазените зони от Натура 2000, запазване на всички типове дюни, закрилата на предпазените територии от концесионерите, отбраната на ландшафта на целия бряг, прекъсване действието на общи и подробни устройствени проекти признати без екологични процедури, премахването на изоставени и рушащи се градежи, премахването на „ безконечните ” преместваеми обекти от плажовете, прекъсване на застрояването в региона на Алепу и подпорният хотел, прекъсването на АТВ-тата по плажовете и доста други. Рисковете за Черноморското крайбрежие от това последно изменение на ЗУЧК са повече от изгодите му. 

*Публикуваме текста на Тома Белев за Зелени закони с дребни съкращения.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР