На 9 февруари 2024 г. се отбелязва 5-ата годишнина от

...
На 9 февруари 2024 г. се отбелязва 5-ата годишнина от
Коментари Харесай

Над 99% от аптеките и търговците на едро са свързани със Системата за верификация на лекарствата

На 9 февруари 2024 година се отбелязва 5-ата годишнина от влизането в действие на Директивата против фалшифицираните медикаменти в Европа и в България.

„ Изминалите 5 година бяха изпълнени с провокации и триумфи, свързани с постигането на главната цел на верификацията на медикаментите – отбрана на пациентите посредством гарантиране на достоверността на лекарствените артикули. Заедно постигнахме висока степен на институционална, съсловна и социална поддръжка за процеса на верификация на медикаментите – най-мащабният публично-частен план в Европейския съюз и в България “. Това разяснява Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ).

Процесът по верификация на медикаментите започва по едно и също време във всички страни от Европейски Съюз на 9 февруари 2019 година Оттогава всички опаковки на медикаменти, отпускани с рецепта, наложително се създават с неповторим идентификационен код и средство против подправяне. В Европейския хъб производителите записват кодовете на всички свои опаковки. Така се подсигурява достоверният генезис  на предписаните медикаменти по цялата верига на лекарствено доставяне. Ролята на магистър-фармацевтите е да ревизират целостта на опаковката, да верифицират и дезактивират нейния неповторим код при всяко разпределяне на лекарствени артикули по лекарско наставление на пациента. Ако е открита неправда, Системата изпраща сигнал до фармацевта, производителя и БОВЛ. Надлежното отписване на опаковките лекарствени артикули от Системата за верификация от магистър-фармацевтите предотвратява нарушавания във веригата на лекарственото доставяне.

Едно от най-значимите достижения през 2023 година е нарасналата интензивност на аптеките при работата със Системата за верификация в България, сподели още Илиана Паунова. Всяка седмица в Системата се извършват над 4 милиона верификации, което значи, че над 75% от медикаментите по лекарско наставление се отписват в Системата, или с 50% повече по отношение на миналата 2022 година С по този начин повишената интензивност на магистър-фармацевтите и консолидиране на осведомителните системи в опазването на здравето се обезпечава бистрота на процеса и се предотвратяват рисковете от финансови злоупотреби. Очаква се наклонността на повишение на интензивността да се резервира през 2024 година и да се доближи целевият индикатор за Европа над 90%, изясни Илиана Паунова.

По данни на БОВЛ, 3251 аптеки, 202 болнични аптеки и 190 търговци на едро са свързани към Българската система за верификация на медикаментите. 251 компании доставят медикаменти по лекарско наставление в България и изпращат данни в Системата за верификация, като от тях 33 са български. Общият брой медикаменти на българския пазар, за които са качени данни в Системата, е 5351. Сигналите, които се генерират при верификация на лекарствените артикули в България, са намалели под 0,08%, като задачата е през 2024 година е да се резервира наклонността на понижаване.

Системата за верификация на медикаментите – първата в България електронна система, работеща на национално равнище в опазването на здравето, e образец за сполучлив план в интерес на българските пациенти, към който са обединени всички участници в лекарственото доставяне. Тя е неразделна част от Европейската система за верификация на медикаментите  и работи устойчиво, като се съблюдават високи условия за качество във всички съществени и поддържащи процеси. Общите индикатори за продуктивност и наличност на Системата през 2023 година са над 99%.

Както и до момента, БОВЛ ще продължи в съдействие с институциите и с всички участници във веригата на лекарствено доставяне да работи за устойчиво действие на Системата за верификация на медикаментите, повишение интензивността на аптеките, дейно ръководство на сигналите и за все по-обширната цифровизация в опазването на здравето, заявяват от там.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР