На 89 години почина чешката правозащитничка и бивша дисидентка Дана

...
На 89 години почина чешката правозащитничка и бивша дисидентка Дана
Коментари Харесай

Почина чешката дисидентка и правозащитничка Дана Немцова

На 89 години умря чешката правозащитничка и някогашна дисидентка Дана Немцова, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на изказване, оповестено през днешния ден от фондация " Олга Хавлова ".

Немцова беше ръководител на борда на шефовете на фондацията. Тя е един от хората, подписали декларацията на гражданската самодейност " Харта 77 ", била е и нейна говорителка. Движението бе покровител на спазването на човешките права в някогашната социалистическа Чехословакия. 

През 1978 година Немцова, дружно с Вацлав Хавел и други персони, бе измежду учредителите на Комитета за отбрана на незаслужено преследваните, борил се за освобождението на политически пандизчии.

През 1979 година тя прекарва шест месеца в пандиза " за подривна активност ".

След промяната на политическия режим през 1989 година Немцова траяла активността си в поддръжка на обществото и основала център за подкрепяне на бежанци.

Чешкият министър-председател Петър Фиала отдаде респект към работата ѝ и я назова изключителна персона - самоуверен и надълбоко човечен човек.

Немцова е спечелила доста награди през живота си, измежду които премията " Арнощ Лустиг " и най-висшето държавно отличие - орден " За заслуги ".

Тя има седем деца с философа и отстъпник Иржи Немец (1932-2001).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР