На 87-годишна възраст почина актрисата Надя Топалова, изиграла десетки запомнящи

...
На 87-годишна възраст почина актрисата Надя Топалова, изиграла десетки запомнящи
Коментари Харесай

Почина Надя Топалова – звезда на Младежкия театър в близкото минало

На 87-годишна възраст умря актрисата Надя Топалова, изиграла десетки запаметяващи се функции на сцената на Младежкия спектакъл през 60-те, 70-те и 80-те години.

Надя Топалова е родена на 25 септември 1935 година в София. Играе на сцената от 11-годишна. По-късно приключва тригодишна актьорска школа и отпътува на работа в театъра в град Станке Димитров (днес Дупница), а по-късно в Плевенския спектакъл, където я вижда тогавашният шеф на Младежкия спектакъл проф. Кръстьо Мирски. От 1959 година красивата и надарена актриса е в неговата натрупа, в която е безспорна звезда и един от стожерите на репертоара – както детския, по този начин и за възрастни.

През 1992 година, в разцвета на силите си, Надя Топалова е пенсионирана по печално известния член 328, така наречен „ закона Капудалиев “, поставил кръст на кариерите на някои от най-големите български артисти. Заедно с нея тогава са пенсионирани още от асовете на Младежкия спектакъл – Владимир Смирнов, Николай Узунов, брачният партньор й и нейна огромна обич Георги Джубрилов и други Топалова по този начин и не се връща на сцената, само че скоро по-късно написва автобиографичната си книга „ S.O.S. “.

Актрисата се занимава интензивно с дублаж още от 60-те години. Озвучавала е герои в известните тв сериали „ Семейство Мейзга “, „ Ум белият делфин “, „ Синьо лято “, Арабела “, „ Костенурките нинджа “, както и в анимационните филми „ Бамби “, „ Пепеляшка “, „ Шрек 2 “ и други Тя е първата българска актриса, дала гласа си на Барт Симпсън от „ Семейство Симпсън “ в Българска национална телевизия през 90-те. „ Тя озвучи мишока, а Слава Рачева котарака в първите поредици на " Том и Джери " по Българската телевизия. Тя и Славка бяха чудесни Том и Джери “, написа във Facebook някогашната журналистка от Българска национална телевизия Елеана Шоселова в коментар под тъжната новина за кончината на Топалова, обявена от нейна близка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР