На 87 години почина проф. Петър-Емил Митев, съобщиха от Софийския

...
На 87 години почина проф. Петър-Емил Митев, съобщиха от Софийския
Коментари Харесай

Почина проф. Петър-Емил Митев

На 87 години умря проф. Петър-Емил Митев, оповестиха от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където той бе дълготраен учител и от Института по социология „ Иван Хаджийски “, чийто съосновател беше. 

Професор Митев е академик с феноменално богата осведоменост, с енциклопедични познания в региона на обществените науки, човек с извънредно висок морал и дейна гражданска позиция, чийто принос в науката и публичния живот е освен неоспорим, само че високо скъп от генерации философи, социолози и политолози.

Академичният му път е обвързван неразривно с Философския факултет на Софийския университет – от студент и в следствие помощник – до професор. В продължение на повече от 40 години той води главните курсове по история на философията, история на социологията, история на политическите хрумвания, политически идеологии, политически разбор и български преход.

Вървим към брекзит без договорка, което ще е сериозен потрес както за Европейски Съюз, по този начин и за Англия, сподели политологът Даниел Смилов.

Петър-Емил Митев е гост-професор в доста влиятелни международни университети - Университета Йейл, Университета Комплутенсe в Мадрид, Университета на Вишнакапатнам в Индия, Североизточния университет в Бостън, Съединени американски щати и други Ръководител и участник е в десетки интернационалните научни планове. От 1972 до 1988 година е шеф на Научно-изследователския институт за младежта в София, а от 2002 година до гибелта си – ръководител на УС на Института по социология „ Иван Хаджийски “. От 1991 до 1995 година и от 1997 до 1999 година е ръководител на Българската социологическа асоциация.

Проф. Митев оставя дълготраен отпечатък в разнообразни научни области. Той е един от най-ярките международноутвърдени откриватели на теоретичното завещание на Карл Маркс, един от пионерите в организационното и научно одобряване на българската социология на младежта. Също по този начин е световнопризнат анализатор на българския преход към народна власт.

Поклонението ще се състои на 14 септември 2023 година, четвъртък, от 12:00 ч., в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР