На 85 години почина писателят Георги Величков, съобщиха от семейството.

...
На 85 години почина писателят Георги Величков, съобщиха от семейството.
Коментари Харесай

Почина писателят Георги Величков

На 85 години умря писателят Георги Величков, оповестиха от фамилията. Величков е емблематично име в българската белетристика от 70-те и 80-те години на предишния век, дружно с Димитър Коруджиев, Рашко Сугарев, Любен Петков - поколението, чиито книги се чакаха като глътка пресен въздух през застойните години на социалистическия книжовен натурализъм.

Роден е в Сливен, роднина на Константин Величков, приключил е право в Софийския университет, само че се отдава на литературата. Редактор в литературните сисания " Родна тирада ", " Септември " и " Пламък ", а след 1989 година - в ИК " Български публицист ". Учредител и съпредседател на Клуба за публичност и пресутройство през 1989 година, народен представител от Съюз на демократичните сили в VII Велико национално заседание, в което приключва мандата си по свое предпочитание.

Оставя над 20 книги като приет от критиците занаятчия на прозата - разкази, повести, новели, романи. От първия алманах разкази " Прости чудеса " до последните книги - романа " Ти не беше подобен " и есетата " В хаоса на демокрацията " Георги Величков беше оценен като принадлежащ към тихите писатели, само че с изострени сетива за драмата на действителността.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР