На 83-годишна възраст в родния си град Русе си отиде

...
На 83-годишна възраст в родния си град Русе си отиде
Коментари Харесай

Почина българският пианист Теодор Мусев

На 83-годишна възраст в родния си град Русе си отиде Теодор Мусев - един от най-изявените български пианисти през втората половина на 20-и век.

Теодор Мусев е роден в град Русе. Възпитаник е на Интерната за даровити деца и на Музикалната академия в София, той има шанса да учи при клавирните педагози Величка Савова и Тамара Янкова, както и при Димитър Ненов.

Като солист концертира с диригентите Илия Темков, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков.

В края на 60-те години Тео Мусев става щатен солист на музикалните сформира на БНР. В съдействие с диригентите Васил Стефанов и Александър Владигеров осъществя серия записи за Националното радио и „ Балкантон “, измежду които всички клавирни опуси на Джордж Гершуин. Осъщестява десетки първи осъществявания на български произведения.

В началото на 80-те години пианистът попълня своя Гершуинов интеграл със лична авторска обработка на най-любимите негови песенно-клавирни миниатюри.

Тео Мусев е един от първите органисти в България, специализирал „ органова интерпретация “ във Варшава. Освен като солист в биографията на огромния пианист се откроява значимо и работата му като втори диригент, възпитател и аранжор. Като камерен реализатор той има партньорства с най-големите инструменталисти и артисти на своето време, измежду които Минчо Минчев и Никола Гюзелев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР