На 83-годишна възраст ни напусна многоуважаваният и обичан преподавател, лекар,

...
На 83-годишна възраст ни напусна многоуважаваният и обичан преподавател, лекар,
Коментари Харесай

Тъжна вест: Почина проф. д-р Иван Козовски

На 83-годишна възраст ни напусна многоуважаваният и обичан учител, доктор, държавник и другар проф. доктор Иван Козовски, оповестиха от Медицинския университет - Варна, научи Moreto.net

Проф. Козовски е роден на 1.10.1938 година в гр. Козлодуй. Завършва Английска гимназия в София и медицина в Хумболтовия университет – Берлин (1963). Придобита компетентност – акушерство и гинекология. Работи като ординатор акушер-гинеколог в Районните лечебни заведения в Айтос и Поморие и завеждащ АГ поделение в болничното заведение в Грудово (Средец). От 1970г. е помощник в Катедрата по акушерство и гинекология на МУ-Варна, а от 1986г. е доцент. В интервала 1988 - 2000 година е началник на катедрата по акушерство и гинекология.

През 1975г. пази дисертация на тематика: „ Лечение на стерилитета в фамилията с поморийска лиманна тиня и луга в курорта Поморие “ (научен началник проф. Г. Илиев). Под негово управление са хабилитирани двама от сътрудниците му (доц. Маркова и доцент Андонов). Основните му научни разработки са отдадени на ехографското проучване в АГ, цезаровото сечение, постоперативните инфекции и тяхната профилактика, урогениталните фистули и технологиите на асистираната репродукция.

Проф. Козовски е създател е на монографиите „ Оперативно акушерство “ и „ Симптоми и синдроми в акушерството и гинекологията “ и съавтор на учебници по акушерство и гинекология. Член на редколегията на сп. „ Акушерство и гинекология “. Член на Американската асоциация по репродуктивна медицина (ААRM), на Европейската асоциация по АГ (EAGО) и зам.-председател на Републиканското сдружение по акушерство и гинекология. Избран е за „ Медик на годината “ през 2000 година. Активен журналист и държавник. Общински консултант в Община Варна (1999–2001) и депутат в 39-ото Народно заседание.

Moreto.net Поднася откровени съболезнования на околните на проф. доктор Иван Козовски.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои на 12.01.2022г. от 13.00 часа на Централни гробища – Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР