На 81-годишна възраст почина легендарната синоптичка Любка Кумчева. Обичана от

...
На 81-годишна възраст почина легендарната синоптичка Любка Кумчева. Обичана от
Коментари Харесай

Почина легендарната синоптичка Любка Кунчева

На 81-годишна възраст умря именитата синоптичка Любка Кумчева. Обичана от генерации българи, тя споделяше прогнозата времето и работеше за Българска академия на науките цели 46 години. Работила и в Българска национална телевизия 20 години.

Любка Кумчева е родена на 8 януари 1942 година в Асеновград. Израснала е в София. Дълги години пее в хор " Бодра промяна " и в Хора на софийските девойки. През 1961 година приключва Трето приблизително учебно заведение " Марин Дринов " в София. Висшето си обучение получава във Физико-математическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", в специалността " Геофизика и метеорология ". През 1968 година, откакто се дипломира, незабавно е разпределена на работа в Националния институт по метеорология и хидрология. Тя работи там в продължение на 46 години до 2014 година, когато се пенсионира.

През 1968 година Любка Кумчева печели конкурс и става телевизионна водеща на прогнозите за времето в Българската национална телевизия (БНТ). Работи в Българска национална телевизия в продължение на 20 години - по 10 пред камерите и зад кадър. След като напуща Българска национална телевизия през 80-те години,  продължава да работи в Националния институт по метеорология и хидрология. 

На 21 май 2009 година за 24 май - Ден на българската култура и просвета, и на славянската книжовност, Любка Кумчева е наградена с почетния знак " За заслуги " към Българската академия на науките. /КГ, отдел " Справочна "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР