На 81-годишна възраст почина легендарната модна дизайнерка Вивиан Уестууд. Новината

...
На 81-годишна възраст почина легендарната модна дизайнерка Вивиан Уестууд. Новината
Коментари Харесай

RIP: Почина най-известната британска дизайнерка и майка на пънк модата

На 81-годишна възраст умря именитата фешън дизайнерка Вивиан Уестууд. Новината беше оповестена на формалния ѝ профил в Instagram.

Уестууд е умряла в дома си в Клапман, Южен Лондон, заобиколена от най-близките си. 

Британската фешън дизайнерка е определяма като една от смелите и влиятелни личности на XX и XXI век. Тя произлиза от работническата класа. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, защото схваща, че хора от работническата класа нямат късмет в изкуството. През 70-те години дружно с тогавашния си брачен партньор Малкъм МакЛарън - управител на пънк групата Секс Пистълс, отваря бутик „ Sex “ в Челси, където продават основани от тях облекла за пънкари. В модата тя вижда опция за митинг против статуквото.

Виж още: Вижте послението, което ни остави Пеле след гибелта си, Меси и Стоичков го уважиха

След развода си с МакЛарън, Уестууд живее в общинско жилище като обществено слаба. По това време стартира активността й като активистка – в началото се включва в акцията за разоръжаване, а след това като еколожка.

Нейните облекла имат постоянно история и подчертават върху другата еднаквост.  Уестууд е самостоятелен дизайнер и зад тила й не стоят корпорации. Тя се радва на свободата и не желае да създава облекла, които не й харесват. Неин принцип е да купува по-малко неща, само че по-качествени.

 Getty Images

 

Модните ревюта на Вивиан Уестууд са постоянно с публични послания. Тя има две рицарски звания (Commander of British Empire и Dame Commander of  the Most Excellent Order of the British Empire). Тя носи купата Dame (Дама). Освен това два пъти е обявявана за най-хубав английски фешън дизайнер.

Изображение: iStock/Getty Images

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР