На 8 юни 1949 г. в Лондон е публикуван знаменитият

...
На 8 юни 1949 г. в Лондон е публикуван знаменитият
Коментари Харесай

8 юни 1949 г. - Излиза знаменитият антиутопичен роман на Джордж Оруел 1984

На 8 юни 1949 година в Лондон е оповестен популярният антиутопичен разказ на Джордж Оруел " 1984 ".

Книгата е политическа нереалност, основана като реакция на тоталитаризма. Името на романа в оригинал е Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта (Nineteen Eighty-Four).

Романът разказва антиутопия, открита в далечната тогава 1984 година, в която страната организира всеобхватно наблюдение, агитация, боязън и безжалостни санкции. Истината за сегашното и за предишното е тотално потисната. В „ 1984 “ има следната мисъл: „ Който владее предишното, той владее и бъдещето. Който владее сегашното, владее предишното “.

Измислената провинция Първа писта е свят на неспирна война, нечовечен държавен надзор и наблюдаване на всички човеци. Там трансформират наличието на старите вестници, с цел да подхожда на настоящата идеология. Описаната идея за „ Големия брат “ -  всевиждаща организация от анонимни наблюдаващи с двупосочни видеоекрани на обществени места и в частните домове, е станала нарицателна за цялостна и безкомпромисна полицейщина.

Хипотетичният жаргон  „ новговор “ е последна форма на евфемизъм и показва концепцията, че неналичието на подобаващи думи за наименуване на дадена идея е равна на преустановяване на тяхното съществувание, а в случай че ги има — би трябвало да се направи потреблението им невероятно за елиминирането на самата идея. Много термини от книгата се употребяват като нарицателни в европейската просвета.

През 2005 година романът е включен в класацията на сп. " Тайм " като една от най-хубавите англоезични книги, оповестени сред 1923 и 2005 година

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития


68 година — Римският сенат прогласява Галба за император.

1624 година — Земетресение раздрусва Перу.

1783 година — Вулканът Лаки в Исландия изригва в продължение на осем месеца, опустошенията от което провокират 7-годишен всеобщ апетит и гибелта на 9000 души.

1794 година — Чрез извънредно обилни тържества в цяла Франция Робеспиер институционализира нова държавна вяра на Френската гражданска война - Култа към Върховното създание.

1869 година — Американецът Ив Макгафи патентова прототипа на прахосмукачката.

1942 година — Втората международна война: Японски подводници и самолети нападат Австралия.

1953 година — Американски висш съд постановява, че в заведенията за хранене в окръг Колумбия не може да се отхвърля да се сервира на чернокожи.

1965 година — Народна република България и Полша подписват конвенция за унищожаване на визите и развиване на туризма.

1968 година — На Летище Хийтроу е арестуван килърът на Мартин Лутър Кинг — Джеймс Ърл Рей, до момента в който се пробва да напусне Обединеното кралство с подправен канадски паспорт.

1973 година — Генерал Франко предава премиерския пост на Испания на Луис Бланко, откакто е управлявал 34 години.

1975 година — От Съюз на съветските социалистически републики е изстрелян автоматизирания галактически уред Венера 9 за проучване на Венера.

1984 година — Хомосексуалността е приета за законна в австралийския щат Нови Южен Уелс.

1986 година — Курт Валдхайм, някогашен общоприет секретар на Организация на обединените нации, е определен за президент на Австрия.

1990 година — Гражданите на Чехословакия гласоподават в парламентарни избори с изрично болшинство за придвижването на някогашните дисиденти — Граждански конгрес.

1995 година — Канадско-датският програмист Размус Лердорф разгласява първата обществена версия на скриптовия език PHP, който служи за основаване на динамични уебстраници.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР