На 8 януари 2013 г. най-скъпата верига за био храни

...
На 8 януари 2013 г. най-скъпата верига за био храни
Коментари Харесай

Музикант от Пловдив прославя киселото мляко в САЩ

На 8 януари 2013 година най-скъпата верига за био храни „ Whole Foods Market “ в Съединени американски щати качва на рафтовете си кисело мляко с марката „ Тримона “. На него написа Българско кисело мляко. А слоганът безусловно взривява купувачите: „ Нека гърците си имат философите, а киселото мляко оставете на нас ”.

Основната бактерия е лактобацилус булгарикус. Оттогава с всеки изминат ден създадените кофички се усилват, към тях са прибавени още три типа кисели млека със здравословни артикули, само че наложително без захар. А скоро ще бъде пуснат и айрян с малини и кокос. Създателят и производителят на киселото мляко е музикант и агроинженер по цитруси - Атанас Валев, родом от Пловдив, който близо тридесет години живее в Съединени американски щати, написа " Монитор ".

Преди да стигне до този триумф, той извървява същински апостолски път по рекламата на българския подквас. Историята може да влезе в раздела за сбъдната американска фантазия и е почтена за филм. Но за това по-късно.

Дълги години Атанас Валев продавал по няколко палета от продукта, който дръзнал да създава самичък на ишлеме в американска фабрика по негова рецепта, надзор и български бактерии. Защото му липсвал и тъй като е българин. А и този кисел артикул за американците бил повече от чудноват. Причината е, че за тях йогурт значи сладко кремче, което те хапват за междинна закуска или ей по този начин, за многообразие и като десерт.

Затова и българинът в никакъв случай не допускал, че може да се качи на рафта на първокласния магазин. " Понякога минавах от там и мечтаех за това, само че знаех, че няма да се случи ", признава Валев. И продължавал да прави промоции с часове от магазин на магазин. Да изяснява за изгодите за здравето на този български артикул, който всички в Америка били уверени, че е гръцки. Защото там всичко гръцко е the best. Снежанката е дзадзики и постоянно такава ще остане, шопската салата е гръцка. „ Но това е истината, гърците споделят, че половината свят приказва гръцки, а останалата желае да го научи ”, показва заразителното си възприятие за комизъм производителят.

На всеки пет минути идва нов потребител, който желае да опита от млякото. Засякох го от многочислените дегустации, които върших. В магазините, където отивах, ме одобряваха с същинска чест, тъй като им беше пристигнал на крайник самият производител. А нормално в такива случаи другите компании пращат девойки и момчета от съответната компания, спомня си неукротимият българин.

Пред него застанала уверена дама, пробвала и попитала: Това не е ли гръцко мляко? Въпрос, който в началото постоянно ме караше да подрипвам от засегнатост, признава Атанас Валев. Но след три години и половина циркулиране, бях привикнал и просто отговорих: „ Нека да оставим на гърците маслините и философите, а на българите - да вършат киселото мляко ”. Жената, която се оказала с гръцки генезис, почнала от сърце да се смее. И декларирала: „ Правите го тъкмо като гръцкото. Това, цеденото мляко, което се продава тук за гръцко, няма нищо общо с същинското кисело мляко ”. Признание за качеството на продукта, което чул от всичките си клиенти гърци. А българите са правилните му клиенти.

Дадох си сметка, че в това, което се случи с гъркинята, има самун, споделя Валев. Казал го в офиса на дизайнерите в Манхатън. Те мигновено оценили случката и го трансформирали в слоган на кисело мляко " Тримона ".

Един ден женски глас го потърсил. Били от комерсиалния отдел на „ Whole Foods Market “. Предложили му да продават българското кисело мляко. Обяснявам си го с това, че в маркетинговия отдел водещата фигура беше амбициозна жена, която имаше афинитет към занаятчийските артикули. А там работеше и французойка. Това е обяснението ми, приключва историята Атанас Валев.

Кой в действителност е Атанас Валев. Кой ли не?! Уникална персона. С тапия на агроинженер по тропически култури от Пловдивския университет. По душа актьор и музикант. В зората на демокрацията пее кънтри и блу грас по митингите на Съюз на демократичните сили с Васко Кръпката, Милена, Георги Минчев, Коцето Калки. През 1991 година проф. Мермерски го кани в екипа си на обмяна на опит в Съединени американски щати. Отива, тъй като мечтае да свири и пее зад Океана. Наистина прави група. Свирят в бар осем месеца. Той на китара, а приятелят му - на банджо. Успяват да си завоюват фенове. Когато сезонът в Лонг Айлънд свършва и затварят всички заведения, притежателите оставят тази механа да работи, съобщавайки на посетителите, че Атанас и Питър ще вършат блу грас ревю. Атанас Валев не съумява да издаде албум, само че продължава да свири и пее. И с гения си на актьор да промотира лактобацилус булгарикус.

Оказва се, че той е най-грамотният в бранша на млекопроизводителите. Те сами му го признават. Ти си по науката, ние сме по правенето на пари, споделят му сътрудници исландци и американци.

Атанас Валев прави доста презентации за здравословните качества на киселото мляко, пробиотиците и бактерията лактобацилус булгарикус. Успял е да стигне даже до библиотеката на Конгреса.

Той засяга два вида мляко А1 и А2.

А 1 е млякото от кравите Холщайн и Фрезийско говедо, които са европейска порода и се употребяват в индустриалното фермерство за огромен млеконадой. При холщайна през годините е настъпила естествена разновидност. В резултат в казеина на тяхното мляко, една от аминокиселините се трансформира от пролин в хистидин. Това е повода при доста хора, които употребяват такова мляко, тялото да записва хистидина като завоевател. Това подтиква имунната система и се получават алергии, правилото е като на самоатака. Друг е видът с лактозната назадничавост.

Затова неговата компания употребява единствено мляко от вида А2. В него влизат овче, козе и краве от говедата джърсей, кафяво швейцарско и гъмзи. Купува го от амишите, които вършат единствено пасищно отглеждане на животни. Използва маслено мляко.

Ферментацията на прясното мляко при подквасването ненапълно обезврежда превръщането на казеина при А1, само че по този начин или другояче хората би трябвало да го имат поради, поучава Атанас Валев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР