На 8 септември Дарън Тил се изправи срещу шампиона Тайрън

...
На 8 септември Дарън Тил се изправи срещу шампиона Тайрън
Коментари Харесай

Анализ на Дарс душенето на Уудли, с което той отстрани Тил в UFC 228

На 8 септември Дарън Тил се изправи против първенеца Тайрън Уудли за да детронира американеца и да резервира своя статут като непобеждаван до момента професионален войник.

Всички видяхме по какъв начин се разви дуелът и знаем резултата – победа за Уудли във втория рунд посредством " Дарс душене ". Но имаше нещо по-специално в него. Веднага след повдигането на ръката на първенеца, той бе нараснал в черен колан по Бразилско джу джицу от неговия треньор Дин Томас.

Следващите редове ще ни подскажат за какво и ще изяснят структурата на Дарс душенето. С какво то бе по-различно от стандартното, което сме виждали доста по-често в голям брой Джу джицу, Граплинг и ММА битки.

Нека разгледаме какво тъкмо се случи след удара, който изпрати 25-годишния жител на Ливърпул на платното и разреши на Уудли да нанася тежки удари от затворения и отворения гард на съперника си. След малко прекосяване към маунт, Тил бе заставен да даде всичко от себе си, с цел да избута едно от коленете на Уудли ниско, където той можеше да го обхване сред краката си. Това „ спасяващо” придвижване докара битката до позицията, която бе „ началото на края” и която отчасти ще преглеждаме през днешния ден – " халф-гард ".

Първоначалният халф-гард, в който Тил се озова, бе добре структуриран. Дарън не бе останал лежащ по тил, което щеше да го сложи в още по-лоша обстановка, и най-много – той незабавно съумя да се пребори за ъндърхук .

Без този жизненоважен десен ъндърхук Тил щеше да изгуби множеството правилни за стила си варианти, които включват потребление на ръката, с цел да стартира да се изправя и да доближи още веднъж до игра в стойка. Да бъдеш изпод в халф-гард позиция с бездънен ъндърхук не е никакъв проблем и даже е много ползотворно в някои сюжети, включващи чист граплинг. В ММА, обаче, ударите могат да трансформират доста „ картинката”. Така и огромна част от вариантите за състезателя, намиращ се изпод се изпаряват. Дарън Тил е най-вече войник, с чудесно равнище на страйкинг и добра отбранителна битка. Това оставя няколко годни варианти за него: - Да употребява ъндърхука, с цел да се вдигне на колене и от там да се изправи - Да употребява ъндърхука, с цел да стигне до сингъл лег тейкдаун, който евентуално няма да послужи за срутване, а за отдалеченост и изправяне в стойка - Да употребява ъндърхука, с цел да мине зад съперника си и да нападна гърба или да остане в топ позиция (в случай, че съперникът му не заключи оувърхук)
Как реагира Уудли на ъндърхука:

Тайрън Уудли е извънредно рисков събмишън войник. В актива си има пет победи, пристигнали след ключ. Веднага щом Тил промуши ръката си за ъндърхук, Тайрън наложи наложителния „ правилен отговор” в обстановката – оувърхук надзор, прочут в битката като „ уизър”.

Без него пътят на Тил към гърба на Уудли, или просто към тичане от обстановката щеше да е доста елементарен. Оувърхукът на Уудли бе допълнен от рамка пред врата с дясна ръка, което направи изправянето на Тил мъчно и малко евентуално.

Тайрън стартира да поставя тежест и мощ върху скъпия ъндърхук на британеца. Този надзор остави дясната ръка на първенеца свободна за тежък граунд енд паунд с пестник и лакът. Уудли даже употребява дланта на своя оувърхук с цел да захване и в профил лявата ръка на Тил, защитаваща лицето и продължи да постанова свободната цел.

Как се стигна до душенето?

Дарън Тил понасяше голям брой удари. Неговият ъндърхук бе контриран от оувърхука на Уудли и Тил нямаше мощ и експлозивност, нужни с цел да повдигне съперника си повече, да стане на ляв лакът и да избяга. Това ги сложи в статично състояние, което позволяваше на своодната ръка на Тайрън непрекъснато да нападна. Дарън Тил се опитваше да скрие главата си като я постави по-близко до торса на колегата, с цел да не отваря нужно пространство сред тях, което би разрешило развиването на по-голяма кинетична сила в ударите на Тил.

Приближаването, обаче, носи съответните последици, които бяха екзекутирани в тази битка. Като съкрати дистанцията сред главата си и корема на съперника, Дарън даде късмет на Уудли да стартира събмишън атака посредством управление на двете значими точки – оувърхука и главата. Тази позиция най-често води главно до два развоя.
- Възможности за гилотина или арм-ин-гилотина - Възможности за Дарс и/или Анаконда душене

Шампионът в полу-средната категория избра втория вид, който не разрешава той за загуби горната позиция в битката, което в ММА дуел е от изключителна значимост. Успехът на неговото Дарс душене в този момент зависи от това дали той може да се пребори китката на оувърхук ръката да стигне колкото се може по-надалеч към лявото ухо на Дарън Тил, тъй че острата част на предмишницата да бъде в директен контакт с врата и артериите.

Там я чака и самият капан -другата ръка на Уудли. Двете чрез разнообразни вариации на заключване ще „ затегнат примката” отнемайки опцията О2 и кръв да стигат до мозъка. Най-голямата спънка за това е ъндърхукът на кандидатът. Той доста усилва дистанцията, което лявата ръка на Уудли би трябвало да измине, за сполучливо заключване на ръцете.  В идеална обстановка, посочена горе в случай че съперникът няма ъндърхук и ръката му е свита към тялото, можем доста по-лесно да стигнем извънредно надълбоко, което ще ни разреши елементарно заключване на ръцете. Това са най-плътните Дарс завършвания, тъй като вместо ръката на съперника да пречи на нас, тя е до врата и смачва артериите. Тази разновидност, обаче, би трябвало да бъде обсъждана настрана. Отстраняването на ъндърхука до момента в който сме в горен халф-гард със заключени ръце е съвсем невероятно без да жертваме „ сглобката” на ръцете ни или контролът на долната част на съперника. Това прави позицията, в която първенеца се намира друга и неповторима. Без да компрометираме напредъка на ръката, би трябвало да намерим метод да приключим душенето макар дълбокия ъндърхук на съперника и проблемите, които ни основава той. Ето по какъв начин се оправи с проблема към този момент черния колан по Бразилско джу джицу Тайрън Уудли:

Използвайки първо длан, а след това вътрешната част на бицепса и лакътя на дясната си ръка, Уудли продължи да ползва напън, който подкрепя главата на Тил да не може да се върне обратно, което би лишило опцията за Дарс душенето. Отделно този напън бута главата и прави излизането на лявата китка малко по-лесно.

В идеалния сюжет, Тайрън би желал да заключи пръстите на лявата си ръка върху бицепса на дясната. На него обаче не му доближаваше дължина и стигна единствено до сгъвката на лакътя си. Това е една от най-несигурните позиции, тъй като пръстите се сгъват навътре в лаътя и не могат да устоят нужното напрежение, с цел да се затегне душенето.

Тайрън незабавно усети неустойчивостта на захвата си и го промени.Щом не може да стигне високо на бицепса, той ще заключи на предмишницата. Тази идея е относително нова в Граплинга, Бразилското джу джицу и Смесените бойни изкуства. Нарича се „ плитък Дарс” и наподобява като захват, на който не може да се разчита изключително. Но това е единствено видимо. Уудли употребява тъкмо плиткия захват и в предмишницата си откри сигурна повърхнина, с която може да продължи умерено към завършването на Тил, без да губи компактност.

За да задуши съперника си, Тайрън би трябвало единствено да смени ъгъла на торса и бедрата си, да стисне с ръце и да изпъне гърба обратно.

Опасението му в този миг е единствено да не изпусне захванатия крайник на Дарън, което ще разреши на съперника да стартира да движи долната част на тялото си и ще бъде една стъпка по-близо до избавление от душенето или продобиване на топ позиция. Опитният граплър, обаче, не позволи това да се случи и по този начин Тил нямаше различен късмет с изключение на да се съобщи или да загуби схващане.

Все още не виждаме постоянно „ плиткия Дарс” само че изключително в ММА съравнованията, където ръкавиците постоянно са проблем за налагане на постоянни захвати, той може да бъде разликата в това дали ще успеем да заключим съперника си, или не. Времето и практиката ще покажат успеваемостта на това характерно душене. Надяваме се, че с тези уточнения сме съумели да помогнем на огромна част от публиката, която не е забелязала „ невидимите моменти”. Сложният и необхватен свят на бразилското джу джицу и граплинга става доста по-лесен и даже занимателен за учене, в случай че човек опита самичък по какъв начин работят механизмите на офанзивите.

За това, обаче, са нужни квалифицирани инструктори и зали. Този материал бе единствено за обяснение и служеше за да осведоми публиката. Техниките могат да бъдат извънредно рискови за Вас и Вашите близки и не трябва да бъдат изпълнявани в домашни условия и без контрол от подготвен инструктор.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР