На 8 ноември църквата почита безплътните небесни сили – Събор

...
На 8 ноември църквата почита безплътните небесни сили – Събор
Коментари Харесай

Почитаме Св. Архангел Михаил

На 8 ноември църквата уважава безплътните небесни сили – Събор на св. архангел Михаил. Денят е прочут още като Архангеловден.
Пред престола на Господ постоянно стоят седем ангели - назоваваме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крайници - неслучайно за него споделят, че е най-силният ангел. Той показва Божието слово.
Архангел Гавраил е носителят на Божиите секрети. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го популяризира, а Варахиил ни подарява с Божиите благословии. Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел страж. Хората имат вяра, че душата не може да напусне тялото в случай че Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не пристигна да я прибере. Легендата споделя, че при подялбата на света на него се е паднало да съпровожда мъртвите. В осмия ден на ноември нашият народ чества денят на гибелта. Звучи страшничко, само че българите са мощен народ и в неговите празници се срещат болежка и наслада! Народът ни чества този ден, с цел да му е по-леко на човек, когато душата му отива при Господ!
На доста места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове, които доста наподобяват на тези, които се подготвят при помени и погребения. Най-често се подготвят по два хляба, назовават ги Рангелово ястие и боговица. Най-възрастният човек в дома го разчупва на кръст и изрича думите " Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана! " Сипва от горната страна вино от пръстена чиния, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква на всички места в къщата за благодат. Тя също изрича думите " Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а следващата година с що желаеме! Сега с чиния, следващата година с бакъра! " На някои места в България домакинята разчупва обредния самун и дава на всеки. Къшеят самун би трябвало да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че в случай че умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.
На този ден честват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР