На 8 ноември се отбелязва Архангелов ден. Денят е последният

...
На 8 ноември се отбелязва Архангелов ден. Денят е последният
Коментари Харесай

Голям празник е! Над 50 красиви имена черпят днес, коли се курбан за светец покровител

На 8 ноември се отбелязва Архангелов ден. Денят е последният от огромните есенни празници. Той слага началото на интервал, в който хората се вглеждат в себе си, подреждат полезностите си и се приготвят за огромното коледно знамение – раждането на Христос.
Църквата е определила този ден за празник в чест на светите ангели и най-много на св. архистратиг Михаил който счита за водач на небесните сили.

Традиции и традиции
Oсновната устременост на обичаите през този ден и името на празника се дефинират от нар. поверие, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на индивида и по тази причина е наименуван душевадник.
На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крака се варят цели и по-късно се кадят с тамян.
Жените подготвят и раздават между тях специфични обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”. Тържествената софра, била тя фамилна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се подарява постоянно на църквата.
Съботата преди Архангеловден е Задушница. С алено вино се преливат гробовете на умрелите, раздава се жито, пали се свещ - да озарява пътя на душата в отвъдното.
На празника не се работи.

Поверия за Архангеловден
Народът ни има вяра, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в спазми – следва му да изпие горчива чаша.
Имен ден честват: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР