На 8 ноември 1923 г. Адолф Хитлер и нацистката партия

...
На 8 ноември 1923 г. Адолф Хитлер и нацистката партия
Коментари Харесай

Биреният пуч и катастрофалната грешка на Хитлер

На 8 ноември 1923 година Адолф Хитлер и нацистката партия проникнали в бирария в Мюнхен с желанието да стартират гражданска война, която щяла да промени вечно немския политически пейзаж. Въпреки деликатното обмисляне, тази съдбовна нощ не приключила с гражданска война, а вместо това довела до кръвопролития, пукотевица и трагично бягство с кола.

Hitler’s failed coup d'etat -- the Munich Beer Hall Putsch -- was a century ago this year:
— Michael Beschloss (@BeschlossDC)
И по този начин, какво представлявал Биреният пуч и по какъв начин се объркал?

Какво е „ пуч “?

Пучът е опит за събаряне на управителен орган от власт, постоянно посредством крайни и насилствени ограничения. Пазени в загадка до последната минута, тези неочаквани удари имат за цел да дестабилизират откритата власт в интерес на нова партия.

„ Биреният пуч “, прочут също като „ Мюнхенския пуч “, бил управителен от Хитлер, който бил отпред на възходящата нацистка партия от 1921 година

Защо се случил Биреният пуч?

През целия този интервал в Германия се провеждали въстания. Радикализираните партии както леви, по този начин и десни били подхранвани за гражданска война от нестабилната стопанска система, общото неодобрение от Ваймарската република и разочарованието от рестриктивните мерки, наложени на Германия посредством Версайския контракт.

Макар и незначителна политическа организация по това време, социално-икономическият климат в Германия след Първата международна война разрешил на нацистката партия неповторимата опция да улови гнева от ежедневните разочарования и лишаването от права на немските жители в миг на накърнимост. Не след дълго нацистката партия наброявала над 50 000 членове.

Hitler's first Coup D'etat failed too.
— STANLEY GILROY (@gilroy_stanley)
Вдъхновен от сполучливия поход на Бенито Мусолини към Рим, който сложил фашистката партия на власт, Хитлер се надявал, че превратът му през онази нощ на ноември щяла да докара до ново начало за Германия с нацистката партия отпред. Нещата обаче не вървели по проект.

Какво се случило на пуча в бирарията?

След като работил интензивно за построяването на проекта си за събаряне на Ваймарската република, Хитлер, неговите телохранители и доста от поддръжниците му се събрали в Bürgerbräu Keller - бирария в Мюнхен. Там, Густав декор Кар, държавен комисар на Бавария, се обърнал към огромна навалица.

Кар, който Хитлер в началото назначил да води марша, бил пресечен, когато Хитлер стрелял в тавана и оповестил национална гражданска война, след това отвел Кар, дружно с двама други баварски водачи, декор Лосоу и декор Зайсер, в задната стаичка на бирарията. Там Хитлер държал тримата мъже на прицел, искайки от тях да поддържат неговата гражданска война. Като мислел, че е спечелил водачите на своя страна, той се върнал с тях в залата, където те оповестили своята поддръжка за пуча.

Вярвайки, че подсилил позицията си, Хитлер напуснал бирарията, като оставил контрола над пуча на един от съзаговорниците си, Ерих Лудендорф - неточност, която щяла да се окаже пагубна . Когато Хитлер си тръгнал, Лудендорф разрешил на Кар, Лосоу и Зайсер да изоставен залата. Веднага щом се оказали на независимост, те жигосали поддръжката си за пуча и призовали военните и мюнхенската полиция да оказват помощ за потушаването на революционните дейности на придвижването.



Въпреки че проектът се разпадал, Хитлер към момента ръководел към 2000 души, които марширували в Мюнхен. Дезорганизацията и съпротивата от страна на полицията довели до престрелка, при която починали 16 членове на нацистката партия и доста други били ранени.

Какво се случило с Хитлер след Бирения пуч?

Тежко ранен по време на престрелката, Хитлер съумял да пропълзи с изкълчена ръка до близката кола, която чакала при положение, че се наложи бягство и отишъл в къщата на непосредствен другар. След като се укривал няколко дни, Хитлер в последна сметка бил задържан и съден за държавна измяна.

На 26 февруари Хитлер бил приет за отговорен, само че получил допустимо най-леката присъда за закононарушението - пет години затвор. Именно там той написал своите провокативни политически записки „ Моята битка “ (Mein Kampf).

Въпреки че пучът се трансформирал в злополука, той научил Хитлер на доста неща и му оказал помощ да промени метода, по който щял да подходи към политиката през идващите години. Отказала се от насилственото и ненадейно присвояване на властта, нацистката партия сменила тактиката си и почнала безшумно да манипулира политическата система и да радикализира нацията. Само 10 години след несполучливия пуч Хитлер бил назначен за канцлер на Германия и щял да поведе нацията към Втората международна война.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР