На 8 април настъпва пълно слънчево затъмнение, видимо от Северна

...
На 8 април настъпва пълно слънчево затъмнение, видимо от Северна
Коментари Харесай

Пълно слънчево затъмнение: Откъде ще може да се наблюдава явлението?

На 8 април настава цялостно слънчево затъмнение, очевидно от Северна Америка, което е второ затъмнение за тази година (след лунното от полусянката на Земята на 25 март). Освен това то е най-интересното астрономическо събитие за 2024 година заради продължителната си цялостна фаза.

Пълните слънчеви затъмнения оферират единствената опция за проучване на слънчевата корона посредством наблюдения от Земята, заради което те са обект на необикновен интерес за професионалните и феновете астрономи.

Кога и къде може да я следим?

Обичайна процедура е екипи от целия свят да се стичат към местата, откъдето ще премине сянката на Луната, т.е. откъдето ще се следи цялостна фаза, и то с оптималната дълготрайност. При това наблюдаващите придвижват със себе си значително инсталация, деликатно готова месеци преди самото събитие.

Екипи от български професионални и фенове астрономи към този момент се насочиха към Мексико и Тексас – това са дестинациите, откъдето цялостната фаза ще продължи най-дълго. На 8 април затъмнението ще се следи като отчасти слънчево от източната част на Тихия океан, Централна и Северна Америка, северната част на Атлантическия океан и о-в Гренландия.

Вижте фрагменти на явлението от Лондон

Сянката на Луната ще премине по линия, чиято широчина ще доближи 197 км и по продължение на която ще може да се следи цялостно слънчево затъмнение. Лунната сянка ще „ допре “ Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на Съединени американски щати, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн. След това тя ще пресече за малко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик. После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще приключи.

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Риби. Явлението ще се случи при възходящия възел на лунната орбита. Максималната фаза ще настъпи един ден след лунния перигей, т.е. ден след момента, в който Луната се доближава оптимално до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита.

Поради това Луната ще бъде с по-голям забележим диаметър, което ще увеличи продължителността на цялостната фаза – до 4 минути и 28 секунди за наблюдаващ от региона на гр. Гомес Паласио, щата Дуранго, Мексико.

Частичните етапи ще стартират в Тихия океан в 18:42:12 ч. българско време. Пълното затъмнение ще стартира в 19:38:49 ч., също в Тихия океан. Максималната фаза на цялостното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 ч. в Мексико. Краят на цялостното затъмнение ще бъде в 22:55:34 ч. – в Атлантическия океан, а на частичните етапи – в 23:52:19 ч., също в Атлантика.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР