На 8 април 2022 г. се навършват 30 години от

...
На 8 април 2022 г. се навършват 30 години от
Коментари Харесай

30 години от първата борсова сесия у нас: История на капиталовия пазар

На 8 април 2022 година се навършват 30 години от извършената първа борсова сесия в новата икономическа история на България.

Това са години, в които българският финансов пазар възвръща работа, институционално се структурира, развива се софтуерно и функционално, основава капиталов интерес в страната и чужбина.

Тези 30 години не бяха леки и финансовият пазар измина своя сложен път на развиване - смениха се разнообразни генерации специалисти, брокери, емитенти, вложители и институции, само че всеки един от тях даде своя принос за надграждане на постигнатото във времето, с цел да придобият борсата и българският финансов пазар днешния си образ.

Това споделя Жечко Димитров, изпълнителен шеф на СФБ Капиталов пазар АД - приемник на Софийска фондова борса.

Историята на българския финансов пазар в резюме
За начало на акционерното дело в България се смята 1862 година, когато в Цариград е записано "Параплувно комерсиално сдружение Провидение " с капитал 12500 турски лири. През 1896 година във Варна е учредено "Българско комерсиално сдружение ", а на идната година в Цариград "Българско заемателно сдружение ". До Освобождението са основани общо 11 акционерни сдружения.

На 1 февруари 1912 година Народното събрание приема Закон за тържищата (обнародван в Дъждовни води бр.48/29.02.1912 г.). Софийска фондова борса е учредена на 28 юли 1914 година, само че действително борсовата търговия стартира публично на 20 януари 1918 година, споделя Димитров.

Софийска фондова борса стартира подготвителна работа за започване на ефикасна активност след края на войната. Осигурено е използването чартърен на помещение в постройката на Търговско-индустриалната камара, направени са наредби за провеждането на борсовите сесии и са избрани цените за присъединяване.

С Указ от 25 май 1915 година е признат Борсовият устав на Софийска фондова борса (обнародван в Дъждовни води бр.120/1 юни 1915). Поканени са всички емитенти на скъпи бумаги - банки, индустриални и търговски сдружения, да се записват за присъединяване във фондовата търговия.

Софийска фондова борса е закрита и национализирана на 27 декември 1947 година с смяна в чл.45 от Закона за банките, като цялото имущество по право минава безплатно върху страната. При Българска народна банка се учредява работа, която е трябвало да продължи активността на борсата по устав, направен от банката, напомня Димитров.

Условия за възраждането на българския финансов пазар
С Постановление на Министерски съвет 64/87 година е признат Правилник за стопанската активност, с който се дава право на предприятията да издават облигации и други скъпи бумаги. С влизането в действие на Указ 56, през 1989 година пораждат първите акционерни сдружения (АД) в новата икономическа история на България.

От записаните 92 сдружения, множеството са от сферата на банковото дело, като резултат от преобразуването на окръжните и районните клонове на Българска народна банка в универсални търговски банки. През 1990 година са регистрирани нови 63 акционерни сдружения, като най-голяма част от тях са преобразувани търговски обекти от региона на туризма в независими сдружения по решение на Комитета по туризъм.

През 1991 година влиза в действие Търговският закон и пораждат нови 298 акционерни сдружения, като съвсем половината от тях (138) са преобразувани държавни компании основно от системата на индустрията.
Към края на 1992 година общият брой на записаните сдружения е 603 бр. (ЕАД - 17 и АД - 586 бр.).

През 1992 година е признат Законът за превръщане и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОП) и стартира подготовка за осъществяване на всеобща приватизация.
Възникването на новите акционерни сдружения и в най-голяма степен - предстоящата приватизация на държавна и общинска благосъстоятелност, възходящият капиталов интерес във и към България, допускат нуждата от създаване на механизми за вторична търговия с акции и други финансови принадлежности.

Жечко Димитров споделя още, че частната самодейност на построилата по това време необятна комерсиална мрежа в цялата страна „ Оупън маркет “ среща поддръжката на тогавашния заместник-председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и двете организации учредяват през декември 1991 година „ Софийска фондова борса “ ООД.

Началото на борсовата търговия на 8 април 1992 година
Първата борсова сесия на Софийска фондова борса е извършена на 8 април 1992 година, в заседателната зала на тогавашната постройка на Българската стопанска камара на ул. Алабин 16-20. За хората от днешното потомство тази първа борсова сесия евентуално би провокирала повече снизходителни усмивки, тъй като е извършена на правилото на аукциона – с наддаване за препоръчаните акции.

Първата публична договорка със 7 акции на тогавашната ТБ „ Балканбанк “ АД поставя началото на активността на борсата.

Първите стъпки на борсовата търговия
Борсовите сесии на Софийската фондова борса през 1992 година се организират по един път на две седмици. През май 1992 година започва работа и Първа българска фондова борса АД, а единствено за 2 години пораждат общо 16 фондови тържища в страната – София, Стара Загора, Варна, Русе, Бурас, Плевен, Сливен, Габрово, Перник, Раднево, Враца, Шумен и други

В интервала 1992-1994 година десетки частни акционерни сдружения започват набирането на обществени излъчвания през фондовите тържища и ползата на вложителите пораства непрестанно.

На 6 август 1993 година Софийската фондова борса провежда и организира първия си курс за брокерска дееспособност, а през есента на същата година БСК провежда посещаване и работни контакти с Франфуртската фондова борса. От 19 януари 1994 година стартира провеждането на ежедневна борсова търговия, създадени и въведени са електронни системи за присъствена търговия.

През м. юни 1994 година излиза първият брой на профилираното месечно списание „ Капиталов пазар “, което съдържа цялостна борсова информация, разбори, публикации и изявленията за финансовия пазар в България.

Първоначалната еуфория за вложения в скъпи бумаги на сдружения, обещаващи атрактивни облаги, закономерно води до краха на финансовите пирамиди Лайф Чойс Интернешънъл АД, Ийст Уест Интернешънъл АД, Лекс АД и други. Много хора губят парите си и назрява доста публично напрежение, което принуждава страната да предприеме ограничения за контролиране на финансовия пазар.

През 1995 година Народното събрание приема първия профилиран закон, регламентиращ търговията с скъпи бумаги – Закон за скъпите бумаги, фондовите тържища и капиталовите сдружения, и се основава профилиран контролен орган на пазара на скъпи бумаги – Комисията за скъпите бумаги и фондовите тържища (понастоящем КФН).

В интервала 1995 – 1996 година се построява институционалната инфраструктура на финансовия пазар, като се основава Българската фондова борса АД, която сплотява Първа българска фондова борса АД и няколко районни тържища. Учреди се и „ Централен депозитар “ АД.

Въз основа на решението за всеобща приватизация на държавните преприятия, трансформирани в акционерни сдружения, в интервала 1996-1997 година са основани повече от 80 приватизационни фондове и акциите на повече от 1200 предприятия са „ качени “ за търговия на борсата.

През 1997 година Българската фондова борса се сплотява със Софийска фондова борса АД, като наименованието на новата борса е „ Българска фондова борса – София “ АД (БФБ) и получи лиценз от КЦКФБ (КФН).

Борсовата търговия през днешния ден и на следващия ден
30 години след извършената първа борсова сесия в България можем несъмнено да се гордеем с постигнатото. Да не забравяме, че Лондонската фондова борса води своето начало от 1773 година, Нюйоркската фондова борса - от 1792 година, Борсата в Париж - от 1802 година, и така нататък

Нашата фондова борса е относително млада, само че бързо укрепна, разви се и се утвърди, счита Жечко Димитров. Днес на БФБ се търгуват скъпите бумаги на повече от 350 емитента, пазарът за дребни и междинни предприятия (BEAM) сполучливо осъществя няколко извънредно сполучливи първоначални обществени предлагания на акции, комерсиалната система на борсата е модерна и разрешава даването на нови услуги, финансови принадлежности и благоприятни условия за емитентите, медиаторите и вложителите. България може единствено да се гордее с работата и на Централен депозитар.

Работата за развиването на финансовия пазар в България е отговорност за всички – емитенти, медиатори, вложители, специалисти на фондовата борса и Централния депозитар, работодателски и професионални асоциации и Неправителствени организации, само че и основно на страната. Тя би трябвало най-сетне да разбере нуждата от финансовия пазар и неговото място във финансовата система на актуалната страна.

Борсата може и би трябвало да е мощен инструмент за обезпечаване на финансиране за българските предприятия, опция за обезпечаване на различни вложения за българските жители, врата за българските високотехнологични компании към интернационалните пазари, показва още Димитров.

Да си честитим през днешния ден 30-годишнината от провеждането на първата борсова сесия и да благодарим на всички тези, които са дали своя принос за нейното развиване, и още от на следващия ден да обърнем взор напред, да намерим верните и устойчиви решения, с които да посрещнем провокациите на времето, приключва специалистът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР