На 75-годишна възраст първият човек, изкачил Еверест без кислородна маска

...
На 75-годишна възраст първият човек, изкачил Еверест без кислородна маска
Коментари Харесай

Как алпинистите да се справят със страха – съветите на първия човек, изкачил Еверест без кислородна маска

На 75-годишна възраст първият човек, изкачил Еверест без кислородна маска продължава да тества опциите си по най-опасните планински направления. Петер Хабелер потвърди, че е във форма, откакто си подари за рождения ден нанагорнище по един от най-сложните направления за катерене в Алпите - северната стена на връх Айгер.

Австриецът описа за прекарването си пред Българска национална телевизия. Той е на посещаване в България за фестивала " Банско филм фест ". Тази вечер от 18:30 ч. в в Клуб " Перото " в НДК пък ще показа книгата си " Целта е върхът ".

Според Хабелер всеки планинар се опасява. За да бъде обаче сполучлив, той би трябвало да потисне това възприятие, а това ставало единствено с непрекъснати тренировки.

" Страхът изчезва, когато се катериш. Само когато не сме дейни, тогава може да се появи това възприятие ", съобщи Хабелер.

По думите му едно от най-важните неща за катерачите е да имат добър сътрудник. Той даде за образец своя - Давид Лама, който му е бил първо възпитаник, а в този момент го води във всичките им задачи. Благодарение на него е съумял да изкачи Айгер от северната му стена, а за 80-годишния си празник е решил да се насочи към някой от най-високите върхове в света.

" Алпинизмът сплотява хората. Там не се караме между тях. Важно е човек да си слага цели. Отгоре светът наподобява доста по-добре и това постоянно ме е стимулирало ", сподели още Хабелер, който изкачва Еверест без кислородна маска през 1978 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР