На 7 октомври 2020 г. (5 ч. сутринта българско време

...
На 7 октомври 2020 г. (5 ч. сутринта българско време
Коментари Харесай

Фундаменталист срещу либералка - кои са кандидатите за вицепрезидент на САЩ

На 7 октомври 2020 година (5 ч. сутринта българско време на 8 октомври) в Съединени американски щати бе дебатът сред претендентите за поста вицепрезидент. Традиционно постът вицепрезидент се счита за не изключително важен в границите на американската държавна система. Но не и този път.

Цялата изпълнителна власт е съсредоточена в ръцете на президента на Съединени американски щати. Вицепрезидентът играе много декоративна роля единствено в случай че на този пост не е упорит политик като Дик Чейни.

Последният, който публично е номер две в администрацията на Джордж Буш-младши, в действителност съумя да се трансформира в „ сив кардинал “, от който зависят стратегическите решения. В актуалните условия обаче фигурите на тези, които са с „ номер две “ при Доналд Тръмп и Джо Байдън, са от изключително значение по друга причина.

На 2 октомври стана известно, че президентът Тръмп на 74-годишна възраст се е разболял от ковид. И макар че съгласно личните му изказвания той се усеща добре в този момент, това не изключва затруднения в бъдеще.

Основният му противник Джо Байдън също е на почетна възраст - 77 години. Подобно на Тръмп, и той е изложен на риск от ковид. Освен това многочислени произшествия, при които Байдън обърква имена, семейства и дати в речите си или прави странни неща, пораждат безпокойствие по отношение на неговото психологично здраве.

Така че, напълно действителна е вероятността на власт да пристигна „ колегата “ на Тръмп или Байдън. Подобни случаи не са необикновени в историята на Съединени американски щати. Осем американски президенти са умряли на поста си и са сменени от техните вицепрезиденти. Абсолютният антирекорд е подложен през 1841 година от президента Уилям Хенри Харисън, който настива при личната си инагурация и умира месец по-късно.

През ХХ век този преход на властта най-малкото бележи основните моменти на американската геополитика. Смъртта на Уилям Маккинли от ръката на терорист през 1901 година отваря пътя към властта за неговия „ вице “ Теодор Рузвелт.

Рузвелт с неговата „ политика на огромната сопа “ се трансформира в въплъщение на американския империализъм при започване на ХХ век. През 1945 година гибелта на Франклин Рузвелт дава опция на неговия сътрудник Хари Труман да стартира да преразглежда предходната политика по отношение на Съюз на съветските социалистически републики и да стартира ''Студената война''.

Сега в Съединени американски щати всичко доста зависи от личността на бъдещия президент. Затова си коства да разгледаме по-отблизо и тези, които отиват на президентските избори като „ номер две “. Може би някой от тях скоро ще стане номер едно.
Майк Пенс: Представител на вашингтонското тресавище
Майк Ричард Пенс е някогашен губернатор на Индиана, а в този момент вицепрезидент от екипа на Доналд Тръмп. Възрастта му е 61 години. Класически WASP (бял англосаксонски протестант). Той стана вице, защото през 2016 година Тръмп се нуждаеше от поддръжката на някой от американския хайлайф, с цел да стане претендент за републиканците.

По обучение, сходно на множеството представители на политическата класа в Съединени американски щати, е юрист. Типичен представител на „ вашингтонското тресавище “ и от 2001 до 2013 година е в Конгреса. Подкрепи нашествието в Ирак през 2003 година Подкрепи нашествието в Либия и свалянето на Кадафи. В рамките на Републиканската партия той клони към крайното дясно крило - Чаеното празненство.

Като вицепрезидент на Съединени американски щати, Майк Пенс интензивно поддържа следните насоки на политиката на Доналд Тръмп: битка с въздействието на Китай, битка с левите режими в Латинска Америка (Венецуела, Куба, Никарагуа), поддръжка на Израел в Близкия Изток. В религиозно отношение Майк Пенс се разпознава като „ прероден евангелски католик “. Това значи, че като католик той в този момент посещава протестантски срещи и споделя главните моменти, в които американските протестантски фундаменталисти от диспенсационалистичното крило имат вяра.

Това, наред с други неща, е вярата в специфичната свещена задача на Израел („ християнския ционизъм “) и Съединени американски щати в навечерието на приближаващия завършек на света и отъждествяването на Русия с пълчищата на Гог и Магог.

Майк Пенс, дружно с американския държавен секретар Майк Помпео и министъра на образованието Бетси Девос (сестрата на небезизвестния създател на Blackwater Ерик Принс), са част от групата за „ проучване на Библията “, която се среща в Белия дом в сряда. Групата се управлява от някогашния баскетболист, а в този момент свещеник Ралф Дролинджър. Преди това Дролинджър основава задача на Капитолийския рид - Capitol Ministries.

По думите на самия Дролинджър, „ Тръмп стартира да назначава в кабинета си всички момчета, които се занимаваха с проучване на библията в Конгреса и Сената “. Дролинджър също не крие, че зад това стои вицепрезидентът Майк Пенс, който „ знаеше кои са тези мощно вярващи “.

Сред изказванията на Дролинджър са включени и изказванията, че за ковид са виновни гейовете и китайците, католицизмът е подправена вяра, а Бог е „ капиталист “.

В изявление за Die Welt, Дролинджър съпоставя Майк Пенс със старозаветни герои като пророка Данаил, Йосиф и Мардохей от книгата на Естер. „ Всички те се изкачиха до позиция номер две до светския водач и аз виждам Пенс по същия метод “, сподели духовният консултант на вицепрезидента.

Майк Пенс е типичен републикански политик. Неговото идване на власт ще значи връщане на Съединени американски щати на позициите на неоконсервативния интервенционизъм в стила на Джордж Буш-младши или Роналд Рейгън. „ Президентът Пенс в Овалния кабинет би бил сбъдната фантазия за републиканския хайлайф и войнствените неокони “, отбелязва изданието The American Conservative.
Камала Харис: Черната сянка на Байдън
Камала Деви Харис е сенатор на Съединени американски щати от Калифорния. Именно тя беше определена от Джо Байдън за негов претендент за вицепрезидент през август 2020 година Ако Майк Пенс се държи и наподобява като архетипичен републиканец - бял закостенял протестант, то Харис е олицетворение на фантазията на актуалния демократ - чернокожа властна жена. Харис безспорно беше стимулирана от желанието да угоди на афроамериканския електорат в разгара на расовите митинги, разтърсващи страната.

Всъщност обаче във вените на Харис, както и при Барак Обама, кръв на черните плебеи от американския юг не тече. Баща u е от Ямайка, а майка u от Индия, и двамата са академични преподаватели. Така че Харис в ролята на вицепрезидент е чисто „ упражнение обратно “ в политиката - употребявайки „ модерната тематика “ за „ чернокожите “, с цел да се притегли вниманието. По прилика с репродукциите в американското кино от 70-те, тук наличието е второстепенно.

Подобно на Пенс, Камала Харис стартира своята кариера в юриспруденцията, като в последна сметка става общоприет прокурор на Калифорния, след което е определена за член на Сената през 2017 година Посещава храма на американските баптистки църкви в Съединени американски щати (ABCUSA) от демократичната баптистка деноминация, където са позволени еднополовите питейни заведения и транссексуалните свещеници.

По вътрешни въпроси Харис застъпва ляво демократична позиция. Във външната политика тя нямаше време да дефинира специфичните си позиции, като от самото начало се придържаше към „ генералната линия “ на Демократическата партия.

Харис също по този начин осъжда съветската „ интервенция “, поддържа доставките на оръжие за Украйна, осъжда Китай за „ концентрационни лагери за уйгурите “ и потушаването на митингите в Хонконг. В същото време Харис е за Израел, което провокира отчаяние измежду „ прогресивното “ ляво крило на демократите, където в последно време има мощни благосклонности към палестинския народ.

Майк Пенс явно не е въплъщение на „ тръмпизма “, разбирано като придвижване в поддръжка на изолационизма и дълбокия консерватизъм измежду поддръжниците на Тръмп. Харис пък по нищо не се разграничава от него в акцията.

Фигурата на Пенс е характерен представител на републиканския хайлайф за втората позиция в Белия дом и демонстрира, че Тръмп е стеснен в своята вътрешна и външна политика и че тази политика е съществено обвързана с неговата персона. Противопоставящата му се мощ е безлична. Ако Пенс ненадейно стане президент на Съединени американски щати, политиката на Вашингтон може съществено да се промени. Промяната от Байдън към Харис е малко евентуално да докара до съществени последствия.

Пред лицето на възходящата политическа рецесия в Съединени американски щати обаче даже хипотетичната замяна на Тръмп с Пенс няма да спре вътрешнополитическата борба. Натрупаната инерция, нуждата да се отговори на упованията на електората и самото опълчване на белите мъже измежду републиканците и чернокожите демократки ще докара до продължение на рецесията, въпреки и може би не в остра форма.

Превод:
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР