На 6 януари десетки хора в украинския крайбрежен град Одеса

...
На 6 януари десетки хора в украинския крайбрежен град Одеса
Коментари Харесай

Си Ен Ен: Часовникът тиктака все по-силно. Украйна се намира в повратен момент



На 6 януари десетки хора в украинския крайбрежен град Одеса устояха на зимните температури и скочиха в Черно море като част от християнския празник Богоявление - в чест на кръщението на Христос.

Тазгодишното потапяне в ледените води имаше в допълнение значение. То означи първия път, когато раздраната от войни нация чества християнския празник съгласно григорианския календар (на 6 януари), а не по юлианския календар (на 19 януари, както е в Русия).

Миналата година Украйна одобри законодателство, което измества коледните празненства в сходство с тези на Запад – стъпка към по-нататъшно разграничаване от традициите, които нормално се съблюдават в Русия.

Но изключително през последните няколко седмици беше съвсем невероятно човек да се отдели от надвисналото наличие на Русия, с тежки залпове от ракети и дронове, които се изсипаха върху няколко украински града, в това число Одеса.

С наближаването на края на 2023 година Русия предприе най-голямата въздушна офанзива против Украйна от началото на пълномащабната си инвазия. Това беше последвано от нов бараж в съвсем същия мащаб единствено няколко дни по-късно.

Интензивността и честотата на офанзивите – на фона на известията, че украинската контраатака е в застой и че западните поддръжници на Украйна задържат милиарди финансиране – бележи огромна повратна точка във войната.

Това, дружно с всеобщото изместване на световното внимание към войната Израел-Хамас, целесъобразно тревожи украинците.

За първи път след пълномащабното навлизане на Русия даже най-закоравелите в борби познати към този момент показват угриженост, изключително след втория съветски бараж през новата година.

„ Тази заран беше ужасна. Не бяха единствено дронове, само че и ракети. И тогава става в действителност съществено, тъй като не знаехме какъв брой ракети „ Пейтриът “ ни остават, с цел да свалим съветските ракети “, ми сподели Олха Радкевич, другар и някогашен сътрудник от ОССЕ в Одеса.

" Хората са толкоз изтощени в днешно време. Виждаш умората от ден на ден и повече. Колко още може да живее човек в такава среда? ", споделя Олга Радкевич.

„ Тук приказваме за човешки животи и всички осъзнават, че в случай че Съединените щати спрат да ни поддържат, тези офанзиви ще станат по-чести и по-тежки. Хората са толкоз изтощени в днешно време. Виждаш умората от ден на ден и повече. Колко още може да живее човек в такава среда? “, прибавя тя.

Дори когато Радкевич вечеря с другари в навечерието на Нова година в напразни старания да се опита да не помни за войната, съветски дрон бръмчи към техния квартал, изисквайки тяхното внимание и деликатно наблюдаване.

Имаше време, когато специалистите по сигурността спекулираха, че съветските ресурси от оръжия са на привършване. Но Кремъл явно е съумял да възобнови доставките и в този момент се оповестява, че употребява балистични ракети с дребен обхват в Украйна, създадени от неговия съдружник Северна Корея.

Междувременно доставките на дронове от Иран наподобяват съвсем неограничени, на фона на тревожните отчети, че Иран е трансферирал технология за повече дронове, които ще бъдат създадени в Русия за нов ресурс, който е „ с порядък по-голям “ от предходните.

Мобилизацията - политическият " парещ картоф "

Тъй като пълномащабното навлизане на Русия наближава двегодишната си граница и наподобява, че няма да има край в близко бъдеще, водачите на Украйна имат какво повече да желаят от своите жители.

Очаква се Народното събрание да одобри ново законодателство за готовност, което може да докара до 500 000 повече мъже в борба.

Президентът Володимир Зеленски, който наподобява маневрира, с цел да се дистанцира от спорния акт, сподели, че това е належащо, с цел да се облекчат тези, които са се сражавали на фронтовата линия от месеци. В очевидно политически ход той разпореди тежестта на военното управление, по-специално на главнокомандващия на въоръжените сили Валерий Залужни, който се счита за негов евентуален политически противник, да изясни на обществеността обосновката.

Зеленски също по този начин предложи минималната наборна възраст да бъде понижена до 25 години от сегашните 27.

Мобилизацията е политически парещ картоф, който малко водачи се осмеляват да допрян. Дори всевластният в Русия президент Владимир Путин изчака няколко месеца, преди да подпише първата готовност в страната след Втората международна война.

Въпреки че е невероятно да се уточни прецизен брой на украинските военни загуби, всеки, който посети военната част на Личаковското гробище в Лвов, може да види, че тя е разширена до съвсем оптималния си потенциал.

Война на доста фронтове

Това е война, която се води на доста фронтове. При едно предколедно посещаване в Киев видях очевидно закъснение на икономическата интензивност и белезите от войната към този момент е съвсем невероятно да се пренебрегват.

Мигове откакто излизат от централната жп гара, пасажерите се изправят лице в лице с фасадата на висока офис постройка, мощно развалена от детонации. В бистро Le Cosmopolite в центъра на града, посещавано в миналото от експати, самотна сервитьорка имаше единствено две маси за обслужване. „ Хората стават все по-бедни и всеки месец става все по-зле и по-зле “, сподели ми тя.

Със страховете, че два пакета помощ от Съединени американски щати и Европейския съюз, надлежно за 61 милиарда и 52 милиарда $, са спрени заради политически разногласия, настроението в Украйна стана разбираемо тъмно.

Часовникът тиктака по-силно от всеки път. Украйна има голям бюджетен недостиг и има известия, че няма да може да заплати заплатите в обществения бранш за януари.

Голямото топене на 2024 година?

Но има най-малко една област, в която Украйна може да се усеща обнадеждена - съветските активи. Украйна реализира огромна победа предходната седмица, когато Европейски Съюз утвърди наказания против най-големия съветски производител на диаманти Alrosa и неговия основен изпълнителен шеф. Европейски Съюз сподели, че компанията, която съставлява 90% от производството на диаманти в Русия, „ съставлява значима част от стопански бранш, който обезпечава обилни доходи на държавното управление “.

Износът на диаманти от Русия възлиза на към 4,4 милиарда $ годишно, от които 1,6 милиарда $ са импорт в Европейски Съюз. Това може да отвори забележителна дупка във финансирането на военната машина на Путин.

Украйна може скоро да получи облаги от стотици милиарди съветски активи, замразени в чужбина, като се стартира от данъчните доходи, събрани от Белгия, където се съхраняват по-голямата част от замразените съветски суверенни активи. Тези почти 2,4 милиарда $ събиране на налози биха били голямо допълнение към счетоводната книга за реорганизация или запълване на бюджетния дефицит на Киев.

Съединени американски щати и западните съдружници работят старателно върху останалите активи, замразени другаде. Разработването на пътна карта, водено от Съединени американски щати, може даже да се материализира преди втората годишнина от пълномащабното навлизане в средата на февруари.

В последна сметка обаче тежестта може да падне върху самия украински народ да попречи на Путин да реализира задачата си за цялостно заличаване на украинската държавност. Когато чуя, че Украйна е утроила вътрешното си военно произвеждане през 2023 година и е основала усъвършенствани безпилотни самолети, изглеждащи от нищото, това ми дава вяра, че със или без засилена западна помощ Украйна ще отвърне на Русия.

Всеки път, когато това наподобява като далечна фикция, се пробвам да си напомня какво ми сподели членът на Народното събрание и водач на партията „ Холос “ Кира Рудик, чийто апартамент в Киев беше тежко развален на 2 януари от съветска офанзива:

„ Виждал съм толкоз доста обич и поддръжка и хора, работещи дружно, на които нормално не съм очевидец. Така че, всякога, когато някой каже, че сме изтощени - несъмнено, войната ви изтощава. Но имаме ли го в себе си да се борим повече и да стоим един до различен? Абсолютно да. "

Михаил Бочурков е анализатор на световните процеси. Той е старши помощник в Атлантическия съвет и някогашен представител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Бочурков е постоянен помощник на CNN Opinion.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР