На 6 май, Гергьовден жителите на Русе отпразнуваха Деня на

...
На 6 май, Гергьовден жителите на Русе отпразнуваха Деня на
Коментари Харесай

Русенци почетоха Деня на Свети Георги и празника на родния си град

На 6 май, Гергьовден жителите на Русе отпразнуваха Деня на воинската смелост и празника на крайдунавския град.
Светлият ден стартира със Света литургия в храма „ Свети Георги “, отслужена от Митрополит Наум и свещеници. По-късно пред Доходното здание се състоя Празничен концерт на русенски деца, с присъединяване на реализатори и сформира при Общински детски център за просвета и изкуство – Русе. На няколко места в центъра на града ученици на НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “ Русе извършиха емблематични творби от класическата музика.
Пред Паметника на починалите в Сръбско-българската война се организира тържествена гала по поднасяне на венци и цветя и признателен молебен, отслужен от свещеници от Русенската митрополия. Строена бе почетната рота на Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър свири празнични маршове.

" Безброй са успехите, безброй са образците на подвиг, записани в съкровищницата на бойната ни популярност - знак на несломимите ни воля и дух. На нас се пада виновната задача да съхраняваме и предаваме подвига на идните генерации. Нека отдадем респект и на двамата русенски кандидат-офицери - Антон Петров и Валентин Донев, героичен починали при осъществяване на съюзнически задачи в Ирак “, сподели в словото си регионалният шеф на Русе Галин Григоров.
" Ние имаме отличният образец на един изумителен лидер, на един светец, който ни води в борби. Защото с положителни водачи можем да реализираме доста, само че не можем да променим града си, в случай че не даваме всичко от себе си. Когато всеки един от нас - експерт в съответната област, покаже това, което може по най-хубавия метод, ще спечелим всички дружно. Само когато ние сами се харесваме и даваме най-хубавото от себе си, тогава ще получим и същинското самопризнание на хората към нас “, сподели в пламенното си слово шефът на РИМ – Русе проф. Николай Ненов. Митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва за починалите за отечеството и признателен молебен.
На празничния коктейл, проведен от Община Русе, участваха посланиците на знанието, деятели на образованието, общински съветници, медии, културни институти и почетните жители на Русе през годините.
„ Всички сме очевидци на това по какъв начин през годините Русе трансформира своя образ и върви все по-устремено по пътя на европейското си развиване. Гордеем се с уверените крачки, които вършим по пътя напред. Днес, на 6 май, Русе празнува деня на своя светец-покровител Свети Георги Победоносец. Той символизира храбростта и вярата и тъкмо тези добродетели, които са ни съхранили и водили. Днес съм благополучен, че по този прекрасен мотив виждам всеотдайни, будни и устремени хора, които символизират свободния дух на нашия град и за мен е чест да ви поздравявам. Пожелавам Ви здраве, доста триумфи и мотивация за подчинение на нови върхове. Бъдете устремени и самоуверени, тъй като дружно градим по-доброто бъдеще на нашия град “, уточни в словото си кметът Стоилов.

За празничното въодушевление способстваха надарените Марина Петрова и Михаил Петров от вокална студия „ Слънчеви ноти “ с началник Наталия Константинова, Магдалена Тодорова от вокално студио „ Икономов “ с началник Вили Икономов, както и възпитаниците на музикалния възпитател Доротея Бальовска и вокална група „ Приста “ към Общински юношески дом Русе. Всеки от присъстващите (в това число и кореспондентът на Actualno.com) имаше опция да формулира малко обръщение върху Таблица на познанието, която изобразяваше по забавен метод всички химични детайли, всеки от които бе обвързван с несъмнено разбиране и символика. С резолюция на Организация на обединените нации 2019 година е оповестена за година на Менделеевата таблица, във връзка със 150 години от нейното основаване. През годините деятели от разнообразни сфери на науката са разглеждали периодическата система в разнообразни аспекти и са откривали освен връзката сред химичните детайли, а и неоспоримото им място в общата естетика на Земята.
Празникът приключи с концерт-спектакъла „ Children in time “ - с присъединяване на Русенска филхармония, Николо Коцев и група „ Кикимора “ в Доходното здание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР