На 57-годишна възраст след тежко боледуване си отиде известната арфистка

...
На 57-годишна възраст след тежко боледуване си отиде известната арфистка
Коментари Харесай

Актьорът Пламен Манасиев се сбогува със съпругата си: Цветята продължават да живеят, дори когато изсъхнат!

На 57-годишна възраст след тежко боледуване си отиде известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска. Повече от 30 години тя е солист в Симфоничния оркестър на БНР. Селимска е измежду най-обичаните и търсени реализатори на арфа, като има взаимни участия с най-големите модерни български и задгранични оркестри.

" Цветята не престават да живеят, даже когато изсъхнат! Ти им вдъхваше нов живот в картините си! Ти лекуваше и радваше с гласа си и с музиката, която създаваше! Изживя бързо и красиво живота си и избра да полетиш рано към звездите! Но ние ще съберем всички бисерни мигове дружно и ще ги пазим до дъно, тъй като Flowers still live! Няма по какъв начин да ти кажа Сбогом, Лянка!!! ", написа във фейсбук покрусеният й брачен партньор - известният артист Пламен Манасиев.



Съпругът на Илиана Селимска - Пламен Манасиев е артист в Театър " София "
 

Илиана Селимска се дипломира се в Националната музикална академия " Панчо Владигеров " в класа по арфа на проф. Малина Христова и оперно пеене в класа на доцент Лиляна Жабленска. Впоследствие се усъвършенства в майсторкия клас по арфа на проф. Клаудия Антонели и по оперно пеене в класовете на Райна Кабаиванска и Гена Димитрова.

Работила е за задграничните звукозаписни компании SIF 309, Sud Ovest records и Fame " s, с които записва кино музика на композитори като Енио Мориконе, Ханс Цимер, Патрик Дойл.

Член е на оркестъра към майсторските класове по диригентство в академия " Киджана " в Сиена, Италия, под управлението на диригентите Джанлуиджи Джелмети и Юрий Аронович.



Редовно взе участие и в оперните продукции и концерти на интернационалния фестивал Opera Оpen на сцената на Античния спектакъл в Пловдив с имена като Хосе Кура и Александрина Пендачанска.

 През 2019 година взе участие в концерт във връзка 40-годишнината от основаването на Съюза на дамите от Съвета на Европа с творби на френските композитори Жермен Тайфер и Енриет Рение. За първи път в България извършва " Северен триптих " на Олег Галахов. Впоследствие записва тези творби за фонда на Българското национално радио.

Многократно взе участие в интернационалните музикални фестивали " Софийски музикални седмици ", " Мартенски музикални дни ", " Варненско лято ", " Аполония ", " Mузикален фестивал Толедо " и други



Делила е сцената с реализатори като Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Соня Йончева, Никола Гюзелев, Андреа Бочели, Сара Брайтман, Юрий Башмет, Сара Чанг, Борис Белкин, Светлин Русев, Людмил Ангелов.

Илиана Селимска е щерка на известния оперен артист Асен Селимски и пианистката Белина Селимска. 

Много музиканти и артисти споделиха, че са покрусени от ранната гибел на арфистката.

Опелото на Илиана Селимска ще бъде на 21 февруари, сряда, от 12 часа в храма " Света София ".

Поклон пред паметта й!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР