На 5-ти септември 1977 г. НАСА изстрелва в космоса апарата

...
На 5-ти септември 1977 г. НАСА изстрелва в космоса апарата
Коментари Харесай

НАСА пуска диск и плоча с музиката от Вояджър 1


На 5-ти септември 1977 година НАСА изстрелва в космоса апарата " Вояджър 1 ". Той има амбициозната задача да изследва най-външните елементи на Слънчевата система. Днес той е и най-отдалеченият основан от човек обект, като се намира на над 21 милиарда км. от Земята и към момента работи.

На борда на " Вояджър 1 " и на неговия другар " Вояджър 2 " има по една медна грамофонна плоча със златно покритие. Тя има запис на 115 фотоси в аналогова форма. Освен това има гласов запис с поздравления на 55 езика.

След това има и 90-минутен асортимент на музика от целия свят с задачата да показа допустимо най-вече култури. В селекцията е и българската ария " Излел е Делю бунтовник " в осъществяване на Валя Балканска. Обложката на плочата пък има диаграма, която се пробва да изясни на възможните извънземни откриватели произхода на апарата и плочата, както и по какъв начин да бъде чут записът от нея. Добавен е и пример от уран-238, който да се употребява за датирането на плочата.

Всичко това (без урана, схваща се) към този момент може да бъде притежавано и от жителите на Земята. НАСА неотдавна пусна акция за набиране на финансиране в Kickstarter за особено издание на плочата. Финансирането бързо беше получено от искащи хора по целия свят, като компанията Ozma Records и Light in the Attic го вършат действителност.

Ще има две версии - едната ще е с три грамофонни плочи, а другата - с два компактдиска. Версията с дискове ще коства 50 $ и ще има целия аудио запис от истинската плоча, както и копия на всички фотоси, които са сканирани от техните оригинали. В комплекта има и книга с 96-страници с есе от Тимоти Ферис, който е един от продуцентите на истинската плоча. В книгата са и фотосите. Версията с трите плочи съдържа спомагателни аксесоари за грамофон, а самите плочи са позлатени. Цената ще е 98 $, като ще има и цифрови копия на музиката

По този метод феновете на космоса и музиката ще могат да имат основна парченце от галактическата история на човечеството. Интересът към този момент е огромен, като версията с плочите ще се достави на поръчалите в този момент чак през февруари 2018 година Версията с дискове ще е налична до края на годината./ vesti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР