На 5 октомври се открива ловният сезон 2019/2020 г. за

...
На 5 октомври се открива ловният сезон 2019/2020 г. за
Коментари Харесай

МВР към авджиите: Не пийте преди лов СЪВЕТИ

На 5 октомври се открива ловният сезон 2019/2020 година за локален малък и наедрял дивеч и груповият лов на дива свиня. По този мотив от чиновници на ОДМВР – Пловдив са осъществени инструктажи на ръководителите на дружинките по места. Целта е още един път да се припомнят ограниченията за безвредно превозване и боравене с оръжие.

От осъществения разбор като най-чести аргументи за позволени предходни произшествия се извеждат:

- пукотевица по звук или неразбираемо забележима цел;

- потребление на сачми с диаметър над 6 мм по време на колективен лов на дива свиня;

- погрешно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата приложимост, то не следва да е заредено, постоянно би трябвало да е ориентирано в безвредна посока и да е механически изправно;

- своеволно овакантяване на позицията, избрана от ръководителя на лова;

- приложимост на алкохол и упойващи субстанции

Това е мотивът да напомним при започване на новия ловджийски сезон някои от главните правила за безвредно държание:

Участниците в лова наложително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ослепителен предупредителен цвят;

Стриктно да се съблюдават разпоредбите за сигурност и противопожарните условия при провеждането на ловните излети;

Стриктен надзор при преместването на огнестрелното оръжие, което се реализира в затворен транспортен куфар или в калъф с сложено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

Във връзка с нуждата от предварителна защита за ограничение разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете, е належащо ловът на територията да се организира при прецизно осъществяване на ограничения за биосигурност и стерилизация. Следва участниците в лова да бъдат инструктирани при провеждането на ловните излети да демонстрират нараснала зоркост за определяне на умрели диви прасета или такива с нетипично държание.

ОДМВР – Пловдив напомня, че според влезлите в действие през 2019 година промени на ЗОБВВПИ и ЗЛОД:

1. Ловуването се прави с гладкоцевно, дългоцевно нарезно огнестрелно ловно оръжие и късоцевно нарезно огнестрелно оръжие за ловни цели. Когато оръжието е полуавтоматично, то не може да бъде заредено с повече от един плюс два патрона в магазина, като се изключи късите нарезни оръжия за ловни цели. Ловните оръжия не могат да бъдат автоматизирани. Всички ловни оръжия и оръжия за ловни цели би трябвало да дават отговор на техническите условия за сигурност.

2. Подборното ловуване се прави с дългоцевно нарезно ловно оръжие, късоцевно нарезно оръжие за ловни цели или с гладкоцевно ловно оръжие с патрон. Право на придобиване, носене и приложимост на ловно нарезно оръжие и късоцевно нарезно оръжие за ловни цели имат единствено лицата, придобили подготовка по реда на чл.26 от ЗЛОД и отговарящи на условията на член 58 от ЗОБВВПИ.

3. Забранява се придобиването, съхранението, носенето и използването на заглушители за оръжия, като се изключи супресори за дългоцевно нарезно оръжие за ловни цели, след приемане на позволение за придобиване. Същите са в категорията съществени съставни елементи на огнестрелни оръжия и следва да имат идентификационни данни като тип, модел, диаметър и маркировка.

4. Лицата, получили позволение за носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции за тях за ловни цели, придвижват огнестрелното оръжие без сложени в него или в зарядното устройство муниции, а барута и капсулите разделно. Оръжието се придвижва в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие може да се придвижва и в калъф със заключващо устройство на спусъка.

Предвид горното и по отношение на наредбата на член 152, алинея 1 от ЗОБВВПИ и на съображение член 6, алинея 1 от Инструкция Iз-1707/2007г., от управлението на ОДМВР Пловдив е издадено предписание за осъществяване на взаимни инспекции от чиновници на Министерство на вътрешните работи и РДГ, при съблюдаване на правилото на автономия и в осъществяване на избраните им от съответните закони задания и действия, с оглед недопускане на катастрофи по време на ловните излети и на нарушавания на наредбите на ЗОБВВПИ и ЗЛОД.

По време на самите инспекции ще се обръща изключително внимание на:

- периода на годност на разрешението за носене и приложимост и вписаното в него оръжие;

- преместването на ловното оръжие до мястото на лова без сложени в него или в зарядното устройство муниции, в затворен транспортен куфар. Дългоцевното оръжие се придвижва в калъф единствено със сложено заключващо устройство на спусъка;

- възбраната за носене на огнестрелно оръжие при и след приложимост на алкохол;

- възбраната за преотстъпване и даване на ООБ на други лица, както и предприемането на ограничения за недопускане на злополуки или пострадвания при използването им;

- безвредното боравене с огнестрелно оръжие и пукотевица единствено по ясно забележима цел и позволеният за сезона дивеч;

- наложителното носене от участниците в ловните излети на шапки и връхни облекла в предупредителен цвят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР