На 5 май православната църква почита света мъченица Ирина и

...
На 5 май православната църква почита света мъченица Ирина и
Коментари Харесай

Почитаме света мъченица Ирина

На 5 май православната черква уважава света мъченица Ирина и през днешния ден имен ден честват всички, които носят името Ирина, Ирена, Мирослав, Мирослава и Мира.

Името Ирина е гръцко и значи мир, поради което хората, които се споделят Мирослав или Мирослава, също имат празник през днешния ден.

Светицата е родена в град Магедон, ситуиран в днешна Македония, и е живяла през последното десетилетие на I век и началото на II век. Семейството ѝ било езическо, поради което рожденото ѝ име било Пенелопа.

Светицата сменя името си на Ирина, когато приема християнството. Тя се е покръстила скрито при свети деятел Тимотей, който е един от учениците на свети деятел Павел.

Когато светицата станала пълнолетна, татко ѝ настоял да се задоми, като даже ѝ декларирал, че към този момент е намерил брачен партньор. Ирина обаче оспорила волята му и го помолил, най-малко за малко време, в което да осмисли смяната и да помоли Христос за съвет.

Баща ѝ дотолкоз се разгневил, че персонално заповядал да изтезават съвсем до гибел личната му щерка. Било заповядано стадо коне да премине през непокорната щерка, когато се случило първото знамение – по необяснима причина конете трансформирали посоката си на придвижване, като вместо към дъщерята тръгнали към нейния татко.

Тогава цялото семейство се убедили в правотата на Ирина и всички, даже татко ѝ, приели християнството. Светицата почнала да проповядва религията в целия град и да покръства групи от хора.

 Почитаме света мъченица Ирина

За нейната активност научил шефът на града, който я извикал при себе си и я подложил на жестоки мъчения поради разпространението на християнството.

Народът обаче решил да отбрани светицата и прогонил шефа с камъни. Неговото място се заело от сина му, който решил да довърши работата на татко си.

Заповядано било в краката на Ирина да се забият пирони и по този начин да върви из целия град. След тази панорама обаче жителите на Магедон още по-силно повярвали в силата на християнството.

След време светица Ирина получила предсказание от Бог, като споделила на околните си, че той желае да я прибере при себе си. Тя и нейният преподавател Апелиан отишли в една пещера и наредили да ги затрупат вътре.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР