На 5 май православната църква почита паметта на Света мъченица

...
На 5 май православната църква почита паметта на Света мъченица
Коментари Харесай

На 5 май почитаме Света мъченица Ирина

На 5 май православната черква уважава паметта на Света мъченица Ирина, дъщеря на знатни езичници от Магедон. До покръстването си тя е носила името Пенелопа. Баща ѝ построил за нея чудноват замък отвън града, надалеч от светския свят и развлечения.

Наел хора, които да се занимават с образованието и възпитанието ѝ. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски полезности.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, татко ѝ съобщил, че ѝ е избрал брачен партньор. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет.

Бащата се разярил и заповядал щерка му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата избавила момичето и конете побягнали към бащата. Той се убедил в правотата на щерка си и приел християнството дружно със фамилията си. А Ирина почнала да я популяризира измежду хората.

На 1 декември имен ден честват всички, които носят неговото име

След време в града имало нов шеф, който извикал Ирина, почнал да я убеждава да се поклони на боговете, а по-късно я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път спасявала девойката, до момента в който за нея били измисляни все нови и нови мъчения.

Народът видял несправедливостта, недоволен и прогонил шефа с камъни. Синът му обаче траял неговото дело - в краката на момичето били забити пирони и в това положение то било развеждано из града в големи страдания.

В манастира има черква, скален молитвеник и аязмо със светена вода, която в дните около празника, притегли стотици вярващи

Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а девойката била освободена. Оттогава народът почнал още повече да уважава девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

Мнозина като видели станалите поради Ирина чудеса, повярвали в Бога.

След време Ирина получила уведомление, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава дружно с учителя си Апелиан отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

На 5 май имен ден честват: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР