На 5 и 6 декември любителите на хиндуистките духовни и

...
На 5 и 6 декември любителите на хиндуистките духовни и
Коментари Харесай

Деян Пракаш: В К-йога има само дъх и душа

На 5 и 6 декември феновете на хиндуистките духовни и религиозни практики могат да посетят семинара с уъркшоп “К-йога и предизвикването на Стрелеца ” в You Yoga Studios на ул. “Гурко ” 66 в София. Специален посетител ще бъде Винсент Битиг (или още Деян Пракаш), който е преподавател по хатха йога, K-йога и кундалини йога от над 25 години. Той живее в Швейцария, където работи и като терапевт, практикува акупресура, чакра медицина, хармонично пеене, свещена геометрия, таро и индийска нумерология. В подготовка за това неповторимо събитие, му зададохме няколко въпроса, с общителното подпомагане на домакините от You Yoga Studios.

За първи път ли сте в България? Какви са упованията ви за К-йога семинара?
Да, това е първото ми пътешестване до България. Очаквам с неспокойствие да се срещна с нови хора, нови сили и нови провокации. Аз работя посредством езика на тялото, без да позволявам структурни намеси и обичам да работя с хора, които имат възторг и желаят да се развиват.

Какво в действителност е К-йога?
К-йога е част от обичайна кундалини йога, зародила в северната част на Индия преди 3000 години по време на тантрическия шиваизъм. По това време йога не е била структурирана от никоя школа, не е била разказана нито посредством думи, нито посредством картини, а знанието е било излъчено устно от преподавател на възпитаник под формата на посвещение.
К-йога не е техника на подражателство, а метод на интуитивно битие и придвижване. Тази процедура ще бъде непривична за хора, обременени от своите привички и модели, тъй като няма какво да бъде имитирано в К-йога – там има единствено мирис и душа, с които се срещаме всякога вътре в себе си. Дъхът на нашата душа.

Структурирали сте този уъркшоп съгласно знака на Стрелеца. Защо?
Източникът на К-йога е учреден върху сезоните на душата, върху танца и придвижването на Луната и Слънцето. Декември е времето на Стрелеца и неговите асани и виняси. Време е на равновесие, извиване, враждебност и отдаденост. Това е времето, в което да потърсим своя вътрешен ментор на душата.

Как сте развили своите умения? Какво ви беше нужно, с цел да научите всичко, което знаете за йога?
К-йога е точно структурирана и ми лиши доста време да се науча от учителя си. К-йога не се нуждае от моите тълкувания, разбирания или вярвания. За да я преподавам, трябваше да влагам допустимо най-вече от знанието и опита си, насъбрани през 30-годишната ми процедура. Занимавал съм се с разнообразни йога техники и бойни изкуства, взел участие съм в разнообразни шамански кръгове, учил съм китайски и ведически лечебни техники.
В К-йога практиката няма потребност да подновявам или трансформирам каквото и да е, а единствено да я споделям по допустимо най-хубавия метод, на който съм кадърен.

Вие живеете в Швейцария. Как гледате на навлизането на източните обичаи и философии в западния свят?
Западното общество става все по-осъзнато за традициите и философиите, идващи от Изтока. Това обаче не значи, че те са изцяло разбрани и осмислени. Преди 100 години хората неуморно са пътували по света, с цел да се срещнат с нови философии и култури, а хората през днешния ден като че ли схващат единствено това, в което някой различен ги убеждава.
Всяка смяна е за положително, само че не всяка смяна настава елементарно. Мъдростта на йога се нуждае от провокации и ревниво отбраняване, безпристрастност и резистентност, фамилиарност и религия – също както е в любовта.

А какво ще кажете за връзката сред музиката и тези източни практики, в които откриваме баланс и прояснение? Как можем да се потопим по-дълбоко в лечебната мощ на музиката?
Музиката е един от най-важните аспекти в К-йога прекарването. Аз съм музикант още от детството си и самичък композирам по-голямата част от музиката си. Чрез нея човек може да бъде замесен в поток от мощни страсти. Музиката има по-голяма стойност от хиляди думи, картини и теории – тя минава през всички езикови бариери. Чрез точната музика можем да накараме тялото си да се движи и извива оттатък нормалното за него, да повлияем на сърцето, дъха и мозъка си и да помогнем на себе си да се освободим от своите блокажи. Какво бихте споделили на някой безверен, с цел да измененията мнението му и да го накарате да опита йога?
Опитайте тази антична йога процедура без упования и предубеждения, със свободен разум, изчистен от всевъзможни други вярвания.
Няма нито една нова йога асана или придвижване, които да бъдат сътворени през днешния ден – всичко към този момент е разказано, разказано и опитано. Вече всичко опира до персоналната процедура и въпроса на всеки за смисъла на своето битие.

Как бихте обяснили йога на 3-годишно дете?
К-йога е царството, в което тялото и мозъкът се срещат същински и изпитват живота по един и същи метод. К-йога на първо място е „ душа и мъдрост ”.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР