На 5 април 1955 г. Уинстън Чърчил се отказва от

...
На 5 април 1955 г. Уинстън Чърчил се отказва от
Коментари Харесай

На този ден: Чърчил се отказва от политиката

На 5 април 1955 година Уинстън Чърчил се отхвърля от поста министър-председател на Обединеното кралство по здравословни аргументи и завършва политическата си активност, почнала през 1900 година Той остава вечно в историята със своите вдъхновяващи речи по време на Втората международна война, които повдигат духа на нацията. Tой служи в 13 държавни управления, два пъти е и министър-председател (1940-1945 и 1951-1955).

Но за българите той е спорна персона, а историкът акад. Георги Марков го назовава " най-големият българофоб ". По самодейност на Чърчил страната ни е бомбардирана по време на Втората международна война.

Известен е казусът, в който по време на публична среща Чърчил споделя: " Хм, българите ли? Че каква нация са те, щом още си честитят банята! ". Всички се смутили и настанало неудобно безмълвие. Но един от преводачите на българската делегация си го върнал на Чърчил с думите: " Да, сър, правилно е, че ние, българите, си честитим банята, само че вие пък си честитите, когато спите с дамите си! ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР