На 4 декември 2022 г. в 5:20 ч. сутринта земетресение

...
На 4 декември 2022 г. в 5:20 ч. сутринта земетресение
Коментари Харесай

Младите защитници на Великата китайска стена – първа част

На 4 декември 2022 година в 5:20 ч. сутринта земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер раздруса окръг Лулун, провинция Хъбей.

Служителите от Отдела за просвета и туризъм на окръг Лулун незабавно насочиха молба до „ бранителите на Великата китайска стена “ в региона да ревизират за увреждания на античното оборудване. След като получава информацията Гуо Хънсю, който е един от бранителите, незабавно поставя дебелите ръкавици и потегля с мотоциклета си на инспекция.

От 80-те години на предишния век към този момент три генерации членове на фамилията му охраняват Великата китайска стена край родния им град. Самият той е от третото потомство. Участъкът от Великата китайска стена, за който се грижи Гуо Хънсю, се намира на 30 км от града, заобиколен от планини и пресечни пътища.

Когато стига до подножието на планината, той би трябвало да остави мотоциклета си и да продължи пешком. Тръните са доста гъсти, някои от тях са високи към половин метър или даже с човешки растеж, и грубо драскат през памучните панталони. На всеки няколко крачки Гуо Хънсю би трябвало да ги прерязва благодарение на нож. Когато се натъква на стръмен скат, той би трябвало да се катери, помагайки си с ръце и колене. Изкачването е мъчно и достигането до Великата китайска стена му лишава към половин ден. „ Тъй като този сектор от Великата китайска стена е далечен и сложен за прекосяване, той е претърпял по-малко вреди от човешка активност. Те са породени най-вече от естествените условия “, изяснява Гуо Хънсю. Той прибавя, че в този момент работата му се състои основно в това да инспектира Великата китайска стена за повреди или сривания, а в случай че види боклуци, ги почиства незабавно.

Всеки път, когато се изкачва по хълма, най-приятният миг за него е да седне за малко на сигналната кула на върха. „ Когато бях дете, дядо ми ме водеше тук да търсим дупки от патрони в стената и кулите. Той споделяше, че те са от времето на антияпонската война “. Гуо Хънсю си спомня, че дядо му, като първо потомство бранител на Великата китайска стена, го е водил в планината, с цел да патрулират. „ Той постоянно споделяше, че Великата китайска стена е скъпа благосъстоятелност на китайската нация, част от историята, която не може да бъде унищожена. “



Година по-рано бащата на Гуо Хънсю си изкълчва крайници, до момента в който оглежда Великата китайска стена, и не може да стъпва на него. „ По това време в близост нямало никой. Освен това мобилният му телефон нямал сигнал. “ Гуо Хънсю споделя, че татко му е трябвало да откри пълен клон, който да употребява като патерица, и куцукайки тръгнал да слиза от планината. Той вървял по този начин няколко часа, до момента в който стигне до място, където уловил сигнал и съумял да се свърже със фамилията си. Близките му го намират в подножието на ската и се редуват да го носят надолу. По-късно татко му лежи у дома повече от месец, преди да може да върви обикновено.

Заради изкълчването той не се усеща добре и към този момент му е мъчно да се изкачва на Великата китайска стена. Оттогава Гуо Хънсю поема задачата да се грижи за нея. В продължение на десетилетия трите генерации работят старателно и са уверени, че напъните им си заслужават. Те са горди, че могат да дадат своя принос за опазването на Великата китайска стена.

Като представител на по-младото потомство бранители на Великата китайска стена, Гуо Хънсю се пробва да спести пари, с цел да купи дрон. С негова помощ в бъдеще той ще може да патрулира, без да се постанова да се изкачва до горе. „ Чувал съм, че някои модели дронове имат камери и гласова сигнализация. Така ще бъде по-удобно да патрулирам по Великата стена и да отвръщам в точния момент, когато се наложи. “
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР