На 4 август се прощаваме с видния композитор, педагог и

...
На 4 август се прощаваме с видния композитор, педагог и
Коментари Харесай

Сбогуваме се с проф. Михаил Пеков на 4 август

На 4 август се прощаваме с видния композитор, възпитател и цигулар – проф. Михаил Пеков.

Опелото ще бъде от 14.30 ч. в столичния храм „ Света София ”. Проф. Михаил Пеков е роден на 06.08.1941 година във Видин. Завършва БДК (дн. ДМА “П. Владигеров ”) с комбинация при проф. В. Стоянов (1967 г.).
 Специализира в Санкт Петербург при проф. В. Салманов (1970-71 г.) и при проф. Е. Петрович в Будапеща (1978­79 г.). Работи като оркестрант в Софийска филхармония (1967-72 г.) и ДО „ Музика ” (1972-74 г.). От 1974 година е учител в ДМА по естетика и комбинация, от 1993 година – професор.
 Той е създател на огромен брой творби: опера, Stabat Mater за хор и оркестър; 10 изпълнени симфонии (броят им е по-голям; номерирани са единствено изпълнените) и други творби за симфоничен, камерен и струнен оркестър; 16 струнни квартета; 4 клавирни триа; 4 сонати за виолончело и други В творчеството си утвърждава авторската независимост по повод потреблението и съчетаването на разнообразни стилови и жанрово-композиционни похвати. Негови оркестрови и камерни творби са станали репертоарни за редица български интерпретатори.
 „ Концерт за две цигулки и струнен оркестър ” е измежду желаните заглавия от актуалната българска музика. Творчеството му се извършва в Унгария, Русия, Румъния, Гърция, Полша, Чехия, Германия, Франция, Италия и други страни. Носител е на премията на София за 1989 година и голям брой други влиятелни оценки.
 Министерството на културата изрича съболезнования на фамилията и околните на проф. Пеков. Дълбок реверанс!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР