На 35 години и 342 дни Роджър Федерер пренаписа историята

...
На 35 години и 342 дни Роджър Федерер пренаписа историята
Коментари Харесай

Федерер пренаписа историята на "Уимбълдън" и грабна 19-ия си Шлем

На 35 години и 342 дни Роджър Федерер пренаписа историята на " Уимбълдън ", печелейки за осми рекорден път купата на кортовете в Лондон. Маестрото не срещна безусловно никакви проблеми против Марин Чилич 6:3, 6:1, 6:4 и се нуждаеше единствено от 1.43 часа.

Той към този момент е еднолично отпред на " Уимбълдън ", изпреварвайки носителят на 7 трофея Пит Сампрас. Титла №19 от Големия шлем за Федерер е и негов втори за годината след Australian Open.

Не мач, а рецитал на Маестрото

Всичко се получаваше с лекост за швейцареца, в неговия рекорден 102-и мач на кортовете на " Ол Инглънд клуб " (б.р. подравнен връх на Джими Конърс).

Първият сет мина напълно под диктовката на Маестрото. Той стартира устойчиво, движеше се доста добре по корта и нямаше никакви проблеми при сервис геймовете си.


© Reuters

Нервите спохождаха хърватина през целия дуел.

Федерер проби при резултат 2:2, а по-късно даде единствено един гейм на противника си, пробивайки го още един път за крайното 6:3.

В първата част играта на Чилич не потегли и той позволи 10 непредизвикани неточности. Хърватинът опитваше да компенсира с доста мощност в ударите си, само че постоянно те отиваха зад крайната линия. Той записа единствено три уинъра, а за похлупак сервирането му беше под 50%.

Вторият сет стартира с блицкриг на Федерер, който за броени минути дръпна с 3:0 и един пробив преднина.

В този миг Чилич изиска спиране и внезапно рухна в сълзи, само че макар съществуването на физиотерапевт към него, нямаше отнасяне на никаква травма.

Присъстващите на корта допуснаха, че става въпрос за нервно разстройство, каквото подозрение изрази и анализаторът на " Евроспорт " Матс Виландер.


© Reuters

Във втория сет Чилич внезапно се разстрои и рухна, без да има забележима травма.

Под овациите на публиката Чилич се върна на корта и даже записа решителен гейм, с няколко атрактивни излизания на мрежата, които в допълнение зарадваха всички на централния корт.

Това обаче беше и последният му гейм в сета, като Федерер се развихри отначало без проблеми затвори частта с 6:1. След втория сет Чилич изиска интервенция на физиотерапевт, който да смени превръзка на лявото му ходило.

The match starts in the 3rd set after Cilic's 1st serve percentage rises up to 67%!
— PATRICKMOURATOGLOU (@pmouratoglou) July 16, 2017

Отпор имаше в третия сет, като Чилич фрапантно увеличи % си на сервиране. Той удържа до 3:3, когато позволи няколко неточности и Федерер го проби, а по-късно и затвърди пробива си.

Последва безапелационен гейм на хърватина, който обач пристигна прекомерно късно в мача, с цел да може да бъде сбъднат някакъв поврат.

Маестрото не позволи изненада, заложи на мощни сервиси и затвори дуела с 6:4.

Федерер се състезава в лична лига

Федерер към този момент е най-възрастният първенец на " Уимбълдън " в откритата епоха на тениса (след 1968 г.) и вторият най-възрастен в шампионатите от Големия шлем след Кен Розуел (37 години и 62 дни) на Australian Open през 1972 година

Въпреки, че е един от най-възрастните в международния тур, швейцарецът не остави никакви шансове на съперниците си, като не загуби нито един сет. По пътя към финала той победи Александър Долгополов, Душан Лайович, Миша Зверев, Григор Димитров, Милош Раонич и Томаш Бердих.


© Reuters

Кик сервисът още веднъж беше несъмнено оръжие в арсенала на швейцареца.

В историята единственият с повече трофеи от един шампионат от Шлема остава Рафаел Надал, който тази година завоюва своята 10-а на " Ролан Гарос ".

Това беше и първи край от осем следващи насам, в който той не се изправя против Анди Мъри, Новак Джокович или Рафаел Надал. За последно Федерер го направи през 2009 година, още веднъж на " Уимбълдън ", когато надделя Анди Родик в петсетов трилър.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Уимбълдън (473)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР