На 31 януари т.г. бившият шеф на ДАНС в Пловдив

...
На 31 януари т.г. бившият шеф на ДАНС в Пловдив
Коментари Харесай

Шефът на общинското ФБР: Заварих брутални нарушения, букмейкър бе назначен за началник отдел

На 31 януари т.г. някогашният началник на ДАНС в Пловдив Асен Стефанов пое краткотрайно управлението на Общинския инспекторат. Предшественикът му Борислав Димов няколко месеца по-рано бе излязъл в болнични и не можеше да бъде открит, с цел да му бъде връчена, подписаната от кмета Здравко Димитров, заповед за освобождение. Управлението на Димов бе обвързвано със серия кавги, които рефлектираха и върху управлението на общината. Преди половин година пловдивски предприемач, притежател на верига за бързо хранене се оплака в една от комисиите в Народното събрание, че предприемач, непосредствен до кмета, го притискал, с цел да освободи обектите си. Това ставало, посредством голям брой инспекции от Общинския инспекторат. Основният спор бил за един павилион за понички, който се намира край Гребната база. В края на 2021 година бе изработен и одит на активността на звеното, като резултатите от него са били такива, че прокуратурата образува дело. Преди два месеца Димов бе арестуван за 24 часа при акция на Икономическа полиция, а по-късно освободен. Разследването против него обаче продължава. След приключването на оптималния интервал на болничните димов бе освободен, а Стефанов пое управлението на Инспектората. Пред TrafficNews той споделя за наследството, завещано от предшественика му и за измененията, които са настъпили през последните 6 месеца.
Прочетете още
- От 6 месеца сте отпред на Общинския инспекторат. Какво завещание заварихте?

- „ Наследството “ е разказано на 29 страници в отчет от инспекция на активността на Инспектората за 2020 и 2021 година, осъществена от отдел „ Оценка на риска “ в Община Пловдив. Голяма част от констатациите в отчета не бих коментирал, тъй като по тях тече следствие под управлението на пловдивската прокуратура. Но този факт, самичък по себе си, приказва задоволително за „ наследството “.

Това, което изключително ме впечатли, беше небивалото текучество през тези две години - 36 напуснали и 37 назначени при 56 чиновници по щат, както и голям брой вътрешни разбърквания. Един незабравим кадрил, провеждан съвсем всеки петък в пет без пет, с неизбежните отрицателни последствия върху мотивацията на чиновниците и атмосферата в Инспектората.

- Това време оказа ли се задоволително за промени в екипа и в метода на работа на структурата?

- Резултатите от инспекцията постановяваха незабавна промяна на управителния екип. Един съответен случай е изключително индикативен. В средата на 2020 година лице с година и два месеца професионален опит като „ букмейкър на спортни надпревари “ постъпва като контрольор. Пет месеца по-късно е към този момент шеф на отдел, като преди този момент минава и през длъжността „ Главен контрольор “ в безусловно нарушаване на всевъзможни условия.

Първата задача на новия управнически екип беше осъществяване заповед на Кмета на Пловдив, съдържаща рекомендациите, изведени в одитния отчет. Извършени бяха промени в Правилника за организацията на активността на ПОИ, вътрешния трудов ред, вътрешните правила за работна заплата, длъжностните характерности. Трябваше да се разработят процедури за асортимент на претенденти за работа и за оценка на чиновниците. И още доста неща по управлението, ръководството и контрола на активността. Но най-съществената смяна през последните няколко месеца, съгласно мен, е в настроението на хората. Мисля, че чиновниците схванаха, че откритите правила се съблюдават, правата им се зачитат, не се позволява интервенция на външни фактори в работата им и могат работят умерено.
- Какви са резултатите за този интервал? Бихте ли създали съпоставяне с минали години?
- Проверените обекти са 2979. Изготвените констативни протоколи с наставления - 738. Съставени са 166 акта за открити административни нарушавания /АУАН/ с препоръчани наказания общо за съвсем 100 хиляди лв.. Внесените в Община Пловдив такси /за позволения за тротоарно право, удължено работно време, удостоверения за категоризация/ в следствие от инспекции на Инспектората са общо над 162 000 лв..

Съпоставката със същия интервал на предходната година е малко комплицирана, тъй като тогава са изготвяни единствено месечни доклади, само че бърза сметка по главните индикатори демонстрира следното:

През първите шест месеца на 2021г. тестваните обекти са с към 500 повече, КП с наставления – с към 100 бр. повече, АУАН са 104 /с 62 бр. по-малко/ с препоръчани наказания за общо 86 400 лв., а приходите за общината от такси, импортирани в следствие от инспекции на Инспектората – малко над 53 хиляди лв. /с към 110 хиляди лева по-малко спрямо първите шест месеца на тази година/.

И нещо по „ разходната част “, неотразено от инспекторите. В интервала януари – юни 2021 година „ директорската “ кола е „ навъртяла “ съвсем 9000 км. /припомням, че активността на Инспектората е единствено на територията на Община Пловдив/. Сега автомобила се употребява извънредно от административния отдел и за реакция при сигнали, които би трябвало да се ревизират неотложно. За шест месеца пробега е под 1900 км.

- Съдейки от сигналите, които постъпват при вас, кои са най- честите проблеми, с които се сблъскват пловдивчани?

- Най-много са сигналите за нарушавания, по които работи отдел „ Контрол екология, непорочност и публичен ред “ – шумни тържества на нерегламентирани места и в нощните часове, звук и замърсявания от строителни обекти, противозаконни сметища, горене на кабели и гуми, проблеми с домашни любимци и безстопанствени животни.

- Каква е връзката в районните кметства? Получавате ли подпомагане от тях?

- Районните администрации имат чиновници със същите пълномощия /а и задължения/ като тези на инспекторите в ПОИ. Актосъставители са също и Оперативна програма „ Общинска защита “, секторите „ Общинска полиция “ и КАТ към ОД на МВР-Пловдив и Районните ръководства на Министерство на вътрешните работи на територията на град Пловдив.

Докато ПОИ може да взема отношение по единствено по условия, установени все още на инспекцията /не е проверяващ орган и няма пълномощия да работи като такъв/, други от цитираните структури имат по-големи благоприятни условия. Добрата връзка и взаимоотношението сред нас са наложителни.

С районните кметове и началниците на пловдивските районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, с присъединяване и на шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив, организирахме общо заседание, инициирано от Зам.-кмета „ Обществен ред и сигурност “ господин Й. Ставрев. Работни срещи бяха извършени и с държавни институции, с които постоянно се постанова да действаме взаимно – РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция.

В връзката, изключително с органите на Министерство на вътрешните работи и други държавни институции, имам задоволително опит и взаимоотношението е на равнище. Дублирането на някои функционалности на чиновници на районните администрации с тези на инспекторите от ПОИ е причина за пораждане на недоразумения, и тъкмо по тази причина взаимоотношенията ни би трябвало да са кардинални и професионални. Колкото до съответния Ви въпрос, мисля, че съдействието е двустранно и сполучливо, въпреки и в друга степен с всяка от районните администрации.

- При предходното ръководство се развихриха няколко абсурда, в които имаше отправени обвинявания за корупция към някогашния шеф и чиновници на инспектората. Натъквали ли сте се на доказателства за сходни практики и смятате ли, че могат да бъдат прекъснати?

- Към сегашния миг – не. За минали интервали въпроса би трябвало да се насочи други органи.
- Към предшественика ви бяха отправени съществени обвинявания, търговци се оплакваха, че са били притискани да заплащат " абонамент " на чиновници на Инспектората. Смятате ли, че тези изказвания са били основателни? - Приканвам всички „ клиенти “, в случай че има такива, да ме срещнат с изискванията на „ абонамента “ /изтекъл или не/ персонално, по електронен път, или по различен, определен от тях, метод. Преценката, дали изказванията им са основателни, ще зависи, несъмнено, от предоставените данни. Гарантирам обаче, че всеки сигнал ще бъде тестван напълно професионално.
- В редакцията получаваме доста сигнали за нарушавания на публичния ред, свързани с шумни сватби в ромските махали, които не престават по няколко дни. Какво прави Инспекторатът по този въпрос?

- Да, тези тържества са с добре изразен сезонен темперамент. Само за два дни – на 28 и 29.07.2022 при инспекции в р-н „ Източен “ са формирани 10 акта за открити административни нарушавания /АУАН/ на обща стойност 6250 лева тъкмо за осъществяване на сватби и годежи по тротоари и улични платна без координиране по открития ред, в късните часове на деня и с озвучаване, надалеч над всевъзможни правила.

Проверките и резултатите от тях са подобаващ образец за добра връзка и взаимоотношение сред ПОИ, органите на Министерство на вътрешните работи и районната администрация.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР