На 31 май 1894 година, приключва мандатът на Стефан Стамболов

...
На 31 май 1894 година, приключва мандатът на Стефан Стамболов
Коментари Харесай

31 май 1894 г. Стефан Стамболов пада от власт

На 31 май 1894 година, завършва мандатът на Стефан Стамболов като министър-председател на България. За министър председател е определен Константин Стоилов.

Стефан Стамболов е български бунтовник, политик и общественик.

Взема интензивно присъединяване в Старозагорското (1875 г.) и Априлското въстание (1876 г.). Той е измежду най-заслужилите и известни " строители на модерна България ". След Освобождението е един от дейните дейци на Либералната партия. Бил е ръководител на Народното събрание; министър-председател на България (1888-1894). Има заслуги в реализиране Съединението на Княжество България и Южна Румелия и в контрапреврата през 1886 година Политиката му по време на Съединението и рецесията след преврата от 1886 година се оказва решаваща за стабилизирането на страната и откъсването ѝ от зависимостта от Русия. Провежда блестящо проявена националистическа политика.

Така се стига до 31 май 1894 година,когато Стефан Стамболов пада от власт. Изненадващо княз Фердинанд I приема подадената от Стамбoлов оставка като министър председател и натоварва Константин Стоилов да сформира кабинет. Падането на Стамболов се приема с изненада от тогавашната общност, тъй като за седемте години като министър председател той 14 пъти подава оставка пред монарха.

Междувременно във Виена, княз Фердинанд I получава поддръжката за отстраняването на Стефан Стамболов от власт. Той споделя с Австро-унгарският външен министър Калноки, и с някои непознати дипломати това си свое желание. Прави и сондажи пред съветския дипломат във Виена княз Лобанов-Ростовски, и по този начин подготвяйки почвата за смяна в двустранните българо-руски връзки.

Малцина са държавниците в българската история, които могат да имат толкоз основно значимо значение за развиването на страната, както Стефан Стамболов. Наричан от съвременниците си „ българския Бисмарк”, Стамболов поема ръководството на една раздирана от вътрешни битки, и сложена в интернационална изолираност балканска млада страна, която се бори с цел да резервира нежната си самостоятелност.

Една от първите задания, пред който е изправен Стефан Стамболов, е модернизацията и раздвижването на българската стопанска система, която се намира в интервал на колапс. Липсата на цялостна тактика в хода на комплицираните политически битки, съпътствали първите години от развиването на Княжество България, като че ли са я оставили на назад във времето. Стефан Стамболов обаче се трансформира в индивида, който дава на по този начин мечтаната тактика и идея за развиване.

Той дава началото на българския държавен протекционизъм, следвайки три съществени посоки през осемте години, през който е отпред на страната - поощряване на българското произвеждане посредством дейна протекционистка политика, привличане на непознати капитали, и най-много на урегулиране на комерсиалните връзки с други страни, в преференциални за България рамки.

Именно Стамболов е труженик за нормализиране на връзките с Османската империя. Целта е България да получи опция да се грижи за българите под османска власт.

Започва и построяването и на съвременни за тогавашното си време, пристанища във Варна и Бургас, а през 1892 година е основано „ Българско комерсиално, параходно дружество”. Стамболов слага началото на известния през днешния ден Пловдивски панаир.

Влязъл в спор с Царска Русия и с княз Фердинанд, той е погубен от политически врагове на 6 юли 1895 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР