На 31.10.2022 в 15:37 часа китайско време от базата Уънчан

...
На 31.10.2022 в 15:37 часа китайско време от базата Уънчан
Коментари Харесай

Китай с поглед към космическото бъдеще на човечеството

На 31.10.2022 в 15:37 часа китайско време от базата Уънчан Китайската национална република изстреля лабораторния модул " Мънтиен " на ракетата " Чанджън-5B ". С това " Мънтиен " се трансформира във втория лабораторен модул на китайската галактическа станция, представляващ работна кабина, кабина с въздушен шлюз и ресурсна кабина. Този модул ще се употребява за научни опити и ще взе участие в ръководството на галактическата станция. Това в действителност стана следващата дребна, само че значима частица във веригата от китайски галактически триумфи и дейности, превръщащи страната в пионер в галактическите изследвания, от които зависи бъдещето на човечеството. Нека да създадем преглед на китайското галактическо развиване.

Миналата година на повърхността на Марс кацна безпилотен китайски галактически уред, а китайските " тайконавти ", както се назовават, направиха две " галактически разходки ". Пак предходната година Китай изпрати първите си космонавти на китайската галактическа станция, а корабът " Шънджоу-12 " сполучливо се съедини с главния модул на станцията.

Станцията към онази дата се състоеше от главен модул " Тиенхъ ", товарен транспортен съд " Тиенджоу-2 " и пилотираният " Шънджоу-12 ". Тогава за тайконавтите беше създадена висококачествена и здравословна галактическа диета, която има за цел да минимизира резултатите от престоя в галактическа среда, която, несъмнено, е рискова и сериозна.

Китайската национална република стартира своите първи стъпки в галактическите изследвания през далечната 1956 година, когато е основана Пета академия на китайското Министерство на защитата, което на тези години се занимава с разработки на ракети и освен. За миналите десетилетия Китай реализира редица блестящи триумфи. През 1970 година страната изстрелва първия сателит " Дунфан Хун-1 " и се трансформира в петата галактическа страна света и втора в Азия. През 2003 година страната прави пилотирания полет на галактическия транспортен съд " Шънджоу-5 ", което е изключително огромен триумф.

През 2007 година Китай изстрелва автоматизираната междупланетна станция " Чанъе-1 ", която представялва първият неестествен китайски сателит на Луната (другите две страни, които независимо са изследвали спътника на Земята към онази дата, са единствено Съединени американски щати и СССР). През 2019 година китайците бяха и първите в света, които кацнаха на противоположната страна на Луната, известна още като " тъмната страна " с лунохода " Юйту " -2.

На 16 април 2022 година трима китайски тайконавти от " Шънджоу-13 " сполучливо се завърнаха на Земята след половин година задача на китайската галактическа станция " Тянгун ". Да имаш лична станция е огромно достижение. Има единствено още две други многомодулни станции - това са " Мир " / " Салют-8 ", работеща в интервала 1986-2001 и несъмнено, Международната галактическа станция, която се оперира от 15 страни с четири бранша на ръководство - на Русия, Съединени американски щати, Европейския съюз и Япония. От този факт можем да си създадем извод защо съществено китайско достижение, реализирано с изключитерлно китайски старания, става въпрос.

За разлика от някои страни като Съединени американски щати, които още от Студената война си слагат за цел (с стратегии като рейгъновите " Междузвездни войни " ) да трансфорат галактическите проучвания в оръжие и опасност за геополитическите съперници, Китай следва много общовочовешки и хуманни цели: да разкрива и изследва открития космос; да употребява галактическото пространство за мирни цели; да предизвиква цивилизацията и общественото развиване в интерес на човечеството посредством тези проучвания; да взема решение проблемите на стопанската система, научно-техническото развиване и общественото развитие; да покачва научната информираност и знания за природата и света на китайския народ и цялото човечество.

Към днешна дата Китайската национална република има третия по величина в света галактически флот, както и цяла мрежа от наземни радарни станции.

Връщайки се към " Мънтиен ", можем да кажем, че това е спомагателна частица във венеца на галактическите достижения на Китай, която утвърждава страната като един от най-важните играчи в космоса. За последните три десетилетия китайската галактическа стратегия съумя да напредне доста, като навлезе в съществени, рискови и нелеки сфери като пилотираното политане в космоса и връщането на Земята, излизането в открития космос и подготовката за посрещане на модули на галактическата станция.

Откакто Си Дзинпин е отпред на Китай, са осъществени 274 галактически изстрелвания, с което Народната република се подрежда паралелно до другите водещи галактически страни като Съединени американски щати и Русия. Тук е значимо да се означи, че китайците не работят самоцелно и за сметка на другите, а в противен случай, стараят се да си сътрудничат с всички страни, в това число Русия, Пакистан и редица европейски страни като Франция и Германия. И тук Китай залага на правилото на взаимната полза и огромната китайска идея за " споделена орис на човечеството ", като контрапункт на концепцията на някои западни сили за " въздържане ", галактическа доминация и нрав от Студената война.

В началото на 2022 година Китай одобри и бял документ за проектите и целите си за идната петилетка при галактическите изследвания.

" През идващите пет години Китай ще интегрира галактическата просвета, технология и приложения, до момента в който преследва нова философия на развиване, създавайки нов модел на развиване и посрещайки условията за висококачествено развиване ", се споделя в документа, който е озаглавен " Китайската галактическа стратегия: Перспектива от 2021 ".

" Той (Китай) ще стартира ново странствуване към това да се трансформира в галактическа мощ ", прибавят създателите на текста, казвайки, че галактическата промишленост ще способства повече за китайския напредък като цяло, както и за общите човешки старания и съгласие що се отнася до изследванията на открития космос в името на напредъка на човечеството.

И Китай, както към този момент нееднократно подчертахме, не седи въздържан в това начинание. От 2016 до 2021 страната е почнала 207 галактически задачи. Това е извънредно впечатляващо достижение и мащаб, който може да се каже, че не е виждан даже от Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики по време на огромната им галактическа конкуренция.

" През идващите пет години Китай ще продължи да усъвършенства потенциала и осъществяването на галактическата си транспортна система, както и да се придвижи бързо към надграждането на устройствата за изстрелване ", споделят още в белия документ.

През идващите пет години КНР също по този начин ще организира изследвания върху проекта за кацане на тайконавти на Луната, както и развиването на ново потомство ръководени от хора галактически кораби и апарати и основни технологии за изследването на Луната. В този смисъл значимо е и роботизираното изследване, което се чака да бележи още повече триумфи и прогрес в идните пет години. С него Китай ще учи даже комети от близко, което ще бъде нов стадий в галактическите разработки.

Редица наблюдаващи считат, че около всичко това, Съединени американски щати изостават в галактическите изследвания от Китай, въпреки че самата китайска страна постоянно акцентира, че галактическа конкуренция няма, тъй като това е област на човешкото знание, която съгласно Китай е значима за цялото човечество, и в която всички могат да си сътрудничат. Ето за какво, от Пекин подчертаха, че тяхната галактическа станция няма да се конкурира с Международната галактическа станция. Китай неведнъж е подчертавал, че търси съдействие с други страни при галактическите изследвания и в това направление има положителни работни образци като съдействието с Русия или да вземем за пример Пакистан и освен. Дори от Европейската галактическа организация и по-точно Карлб Бергкист, който е админ на отдела й за интернационалните връзки, подчертаха, че ЕСА не вижда причина да не работи дружно с Китай.

Някои специалисти показват, че конкуренция не е и нужна, защото след 2030 МКК излиза от приложимост, което може да остави китайската станция единствената в околоземната орбита.

Така или другояче, китайските галактически старания ще продължат да се развиват и да напредват, което неизбежно ще сложи въпроса за потребността от съдействие на всички заинтригувани страни с Китай, защото има огромна възможност един ден той да се трансформира във водещата галактическа страна. Китайските галактически триумфи са задоволително впечатляващи и са показателни за напредъка на страната в науката. Напредък, който за благополучие не е зависещ на манталитета на Студената война, като при някои други, а на всемирен полезности и споделената ни орис.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР